BOJAN PETRIČEVIĆ I SAŠA JOKIĆ ŠEFOVI KRIMINALNE GRUPE Đukanovićev sestrić vlasnik firmi? I Poreska uprava POD LUPOM - Volim Podgoricu

BOJAN PETRIČEVIĆ I SAŠA JOKIĆ ŠEFOVI KRIMINALNE GRUPE Đukanovićev sestrić vlasnik firmi? I Poreska uprava POD LUPOM

Bojan Petričević i Saša Jokić organizatori su kriminalne grupe koja je utajom poreza i doprinosa, prevarom i pranjem novca oštetila državni budžet za 4.000.000 eura, tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Oni su uhapšeni u nastavku akcije “Klap” koja nije završena, jer Specijalno državno tužilaštvo provjerava poslovne kontakte do sada uhapšenih sa ostalim preduzećima i poreskim inspektorima.

To je juče na konferenciji za medije kazao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji nije precizno odgovorio novinarima da li je vlasnik firmi čiji direktori su juče uhapšeni Edin Kolarević, sestrić predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Ne znam ko je vlasnik tih pravnih lica niti me interesuje”, kazao je Katnić, dodajući da je Specijalno državno tužilaštvo došlo do dokaza koji optužuju uhapšene i da istraga nije završena.

Katnić je najavio da će istraga biti proširena na svako fizičko i pravno lice za koje se dokaže da je počinilo krivično djelo.

Ne zanimaju ga imena, samo počinioci krivičnih djela: Katnić(Foto: Savo Prelević)

Osim Petričevića, jednog od vlasnika firmi “A Cop” i “PS gradnja” i Jokića, vlasnika preduzeća “Viner Co”, uhapšeno je još 11 osoba, a u bjekstvu je Danilovgrađanin Dejan Lakić.

Lisice na ruke inspektori su prije dva dana stavili poreskim inspektorima Nevenki Đurović, Slavojki Savić, Branu Magdaliniću i Milijani Radonjić, koji su nakon saslušanja pušteni na slobodu. Istog dana uhapšeni su Ivan Petričević, vlasnik firme “Mićoni” Miloš Mlađenović i Ivan Vuković.

U utorak, kasno uveče i srijedu ujutro uhapšeni su Vladimir Mirković, Slavko Vujović, Predrag Mandić i treći brat Bojana i Ivana Petričevića, Dejan.

Katnić je objasnio i da privođenje četvoro poreskih inspektora, pa njihovo puštanje na slobodu, ne znači da je završena istraga u Poreskoj upravi, već da će trajati dok postoji osnovana sumnja da je neko počinio krivično djelo:

“Svaki pojedinac za kojeg se pokaže da je počinio krivično djelo, prema njemu će biti primijenjen Krivični zakon. Tužioci koriste sva moguća sredstva da dođu do informacija”, objasnio je Katnić, odgovarajući da li provjerava dokumentaciju koju objavljuje jedan od osumnjičenih, Dejan Lakić.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, Katnić je objasnio da su Petričević i Jokić naloge i uputstva davali pojedinim članovima grupe koji su uhapšeni, a da su za ostale članove ostajali sakriveni.

Dodao je da je tajnost jedan od principa svake organizovane kriminalne grupe, ali da se svih devet firmi koje su obuhvaćene ovom krivičnom prijavom sumnjiče da su zakon kršili za račun Petričevića i Jokića.

Petričević i Jokić uhapšeni su u nastavku akcije “Klap” u kojoj je ranije procesuirano više osoba.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović objasnila je da je SDT istragu proširilo na još 14 fizičkih i devet pravnih lica koji se sumnjiče da su stvaranjem kriminalne organizacije, utajom poreza i prevarom oštetili državu za oko četiri miliona eura.

Šema izvlačenja i pranja novca(Foto: Savo Prelević)

Na zajedničkoj konferenciji SDT-a i Uprave policije Mitrović je saopštila da je to rezultat dosadašnjeg postupka, prikupljene dokumentacije od Poreske uprave, banaka i pravnih lica.

“Naredba o proširenju istrage odnosi se na 14 fizičkih lica i na devet pravnih lica. Postoji osnovana sumnja da su ova fizička i pravna lica izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, krivično djelo prevare u službi, prevare putem pomaganja, utaje poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca“, navela je Mitrović.

Novac koristili da grade zgrade

Objasnila je da je, prema prikupljenim podacima u proširenoj istrazi, kriminalna organizacija stekla imovinsku korist na štetu države.

“Ostvarena protivpravna imovinska korist dalje je korišćena za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila, ličnu potrošnju članova kriminalne organizacije”, dodala je Mitrović.
Istakla je da SDT sumnja da je kriminalna organizacija čiji članovi su uhapšeni u akciji “Klap” djelovala na teritoriji Crne Gore od 2011. do kraja 2018. godine, objašnjavajući da je u tu organizaciju uključen veliki broj fizičkih i pravnih lica i da su osumnjičeni djelovali na dva načina.

HAPŠENJA Bojan Petričević i Saša Jokić ORGANIZATORI kriminalne grupe, oštetili državu za 4 miliona

HAPŠENJA U PODGORICI: Evo kako su uhapšeni OPRALI MILIONE – osnivali fiktivne firme, podizali pare, pravili fiktivne fakture

HAPŠENJA ZBOG PRANJA NOVCA Poreski inspektori saslušani, pa pušteni

Tužiteljka Mitrović pojasnila je da su navodni organizatori kriminalne organizacije (Bojan Petričević i Jokić) planirali da osnuju veliki broj pravnih lica čija je primarna djelatnost bilo izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koju ne bi pružili drugim pravnim licima:

“Pa su nakon prethodnog dogovora sa odgovornim licima u pravnim licima – uplatiocima, izrađivali fiktivne fakture na iznose koje su prethodno dogovorili, kao i na robu i usluge kojim se ta pravna lica pretežno bave”.

Ona je kazala da su fiktivne firme te fakture predavale uplatiocima zbog knjiženja u svojim knjigovodstvima:

“Nakon što bi prethodno izvršili uplatu po takvim fakturama, koja bi istog dana bila podignuta i vraćena uplatiocima na ruke uz zadržavanje provizije, čime su pravna lica – uplatioci vršili krivično djelo utaje poreza, a izrađivači faktura utaju poreza putem pomaganja“, kazala je Mitrović.

Drugi način na koji su osumnjičeni oštetili državu je taj što su, uz pomoć osumnjičenih poreskih inspektora dobijali povrat PDV-a na osnovu fiktivnih poslova koji uopšte nijesu plaćeni.

Mitrović je dodala da postoji osnovana sumnja da su sredstva do kojih se došlo na osnovu usvojenog zahtjeva za povraćaj PDV-a, a na osnovu prethodno dostavljenih cesija i zahtjeve za preusmjeravanje PDV kredita na druga pravna lica:

“Pa je po njihovim zahtjevima i donošeno rješenje da se jedan dio PDV kredita uplati na žiro-račune pravnih lica kod različitih poslovnih banaka, a dio preusmjeri na račune PDV-a i poreza na dobit drugih pravnih lica sa teritorije Crne Gore iako ta pravna lica na koje je izvršeno preusmjeravanje sredstava nijesu bili dužnici prema državi”.

To je, objašnjava Mitrović, rađeno kako bi se raslojavanjem novčanih sredstva prikrivanli tragovi i porijeklo novca:

“I kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su izvršili krivično djelo pranje novca”.

Za te namjere koristili su pravna lica koja nijesu imala dug po osnovu PDV-a.

Specijalna tužiteljka objasnila je da su pravna lica – osnovana u cilju izdavanja fiktivnih faktura, sačinjavala i na desetine faktura u velikim novčanim iznosima:

“Od po nekoliko stotina hiljada eura i predavala ih pravnim licima koja se bave pretežno građevinskom djelatnošću, a po kojima nije izvršeno plaćanje, niti je isporučena roba i usluge i takve fakture su kao neplaćene knjižene u knjigovodstvima navodnih naručilaca po nalozima odgovornih lica u tim pravnim licima“.

Objasnila je i ulogu poreskih inspektora u kriminalnoj grupi, čiji zadatak je bio da odobre zahtjeve naručioca fiktivnih faktura da im Poreska uprava povrati ulazni PDV po takvim neplaćenim fakturama:

“Poreski inspektori, a u okviru svoje uloge u kriminalnoj organizaciji, vršili su kontrolu radi ocjene da li su zahtjevi za povraćaj PDV-a osnovani, donosili zapisnike o izvršenoj inspekcijskoj kontroli iako su znali da fakture nijesu plaćene i da roba nije isporučena, prihvatali fakture kao validne, konstatovali da nema nepravilnosti, utvrđivali iznose koji se mogu vratiti kao PDV kredit i takve zapisnike dostavljali nadležnom organu Poreske uprave kako bi se donijelo rješenje o povraćaju na osnovu tih zapisnika, čime su izvršili krivično djelo prevara u službi“, rekla je Mitrović.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović, kazao je da je akcija “Klap” rezultat sistematskog i kontinuiranog rada i profesionalne saradnje Specijalnog tužilaštva i Uprave policije:

“Operativni rad i višemjesečni izvještaji rezultirali su osnovanom sumnjom za učinjena krivična djela koja su u nadležnosti Specijalnog tužilaštva. Aktivnosti Uprave policije i Specijalnog tužilaštva će se još jače nastaviti u narednom periodu i uz jedan ofanzivni način više sam nego siguran da će rezultati biti mnogo kvalitetniji i bolji”.

“Šaviv prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji”

Specijalni tužilac Saša Čađenović juče je kazao da je istraga o pokušaju terorizma proširena i na britanskog državljanina Arona Šaviva.

Šaviv za kampanju DF-a platio preko 1.150.000 eura?

On je kazao da je SDT tokom istrage koja je pokrenuta protiv Jozefa Asada i još osam osoba, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja, a u vezi s pokušajem nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore 16. 10. 2016. godine, došli do dokaza koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je i Šaviv izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Istakao je da do sada prikupljeni dokazi ukazuju do stepena osnovane sumnje da je Šaviv od jula 2016. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je planirala nasilni ulazak u Skupštinu i likvidaciju službenika Uprave policije.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A. S. prihvatio da u okviru kriminalne organizacije postupa po naredbama i uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije, da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac, koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana, koji je uplaćen od strane za sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, da tako primljen novac prosljeđuje drugim članovima kriminalne organizacije, da sam vrši plaćanje za potrebe pripadnika kriminalne organizacije u Crnoj Gori i inostranstvu, da plaća račune za sprovođenje političke kampanje, da sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodi aktivnosti na teritoriji Crne Gore u cilju elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i njihovog fizičkog obezbjeđenja”, naveo je Čađenović.

Viijesti

2 komentara

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything similar to this prior to. So nice to find somebody by original ideas on this subject. realy appreciate beginning this up. this excellent website is one thing that is required on the web, an individual with a little originality. useful work for bringing interesting things for the world wide web!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com