SJUTRA JE SVETI ILIJA GROMOVNIK ILIJA: Ko učini SLEDEĆE i ogriješi se o ŽIVOG SVECA, neće pobjeći njegovom OGNJENOM GNIJEVU! - Volim Podgoricu

SJUTRA JE SVETI ILIJA GROMOVNIK ILIJA: Ko učini SLEDEĆE i ogriješi se o ŽIVOG SVECA, neće pobjeći njegovom OGNJENOM GNIJEVU!

Pravoslavna crkva i njeni vernici sjutra slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. 

Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju našeg naroda, koji ga još naziva i gromovnikom. Rodio se u gradu Tesvitu, a pripadao je plemenu Arobovom. Svu mladost proveo je u bogomisliju i izgovaranju molitvi.

Zbog tačnog predskazanja događaja bio je stalno proganjan, naročito od izraelskog caea Arhave i njegove opak žene Jezavelje. Zbog njih, a i da bi pokazao veliku vlast Božju, Ilija izvede mnogo čuda od kojih neke ostadoše zauvijek zapamćene. Jedno od najvećih bješe ono kada je zatvorio nebo, pa kiše nije bilo tri godine i šest mjeseci. Za to vrijeme, on je provodio dane u jednoj pećini nedaleko od grada Jerihona u potpunoj osami.

Tu u zatvorskoj pećini, bješe samo jedan uski otvor, kroz koji mu je orao povremeno dolazio donoseći po nekoliko kapi vode i mrvica hrane iz udaljenih rijeka i zemalja. Danas se na tom mJestu nalazi manastir svetog Đorđa Hozeve, čiji monasi održavaju pećinu kao najveću relikviju. Pred smrt Ilija presječe svojim ogrtačem vodu u Jordanu, potom odredi Jeliseja za nasljednika, predade mu ogrtač i uznese na nebo u ognjenim kolima koje su vukli ognjeviti konji.

Po narodnom vjerovanju sv. Ilija i dalje se vozi plamenim kolima. Zato kad grmi kaže se da to tutnje kola svetog Ilije. On je taj koji određuje gdje će i kada da pada kiša, da bude suše. On donosi oluju i nepogodu, odlučuje kada pucaju gromovi i udaraju munje. Misli se da tada on gađa đavole, jer narod tvrdi da svako mjesto koje je pogodio Ilija munjom označava gdje stoji đavo. Priča se da Ilija zaboravi kad je njegov dan. Svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju da se podsjeti, a ona ga slaže da je praznik već prošao, da se Ilija ne bi napio, i izpustog šenlučenja gromovima i munjama mnoge štete nanio. Zato kad grmi na ovaj dan kaže se: „Prisjetio se, Ilija“.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obilježava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnjev svetitelja. Poznata je izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mjesto gdje grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi. Med koji se vadi na Ilindan služi kao lijek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod vjeruje da majke njime treba da namažu djecu po obrazima kako bi bila zdrava.

Po predanju, na Svetog Iliju prije podne je ljeto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rijekama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com