GLAVNI GRAD DAJE NA KORIŠTENJE OBJEKTE U SVOM VLANIŠTVU: Evo ko ispunjava uslove da konkuriše - Volim Podgoricu

GLAVNI GRAD DAJE NA KORIŠTENJE OBJEKTE U SVOM VLANIŠTVU: Evo ko ispunjava uslove da konkuriše

Pripremljen je nacrt Odluke o davanju na korišćenje imovine u vlasništvu Glavnog grada bez naknade, kojom se stvaraju prostorni uslovi za pripremu i realizaciju izbornih kampanja i političkih subjekata, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Odluka će se naći na javnoj raspravi od 15. avgusta do 1. septembra.
Kako navode u nacrtu, razlozi za donešenje ove odluke je da se na ekonomičan način riješi problem korišćenja i redovnog održavanja većeg broja objekata ili njihovih djelova u svojini Glavnog grada koji se ne koriste i tako smanje budžetki rashodi.

Između ostalog, kako se navodi, i obezbjeđivanje adekvatnih prostornih i tehničkih kapaciteta za kulturne prakse mladih.
Pod imovinom se podrazumijeva raspoloživi prostor mjesnih zajednica, domova kulture, domova omladine, zadružnih domova i drugi prostor na teritoriji Glavnog grada, kao i otpisana pokretna imovina.
Uslovi kojim se stiče pravo na korišćenje prostora ima NVO koja realizuje projekte, odnosno fizičko lice koje obavlja djelatnost od posebog interesa za Glavni grad, kao što je umjetničko stvaralaštvo, promocija rada i ciljeva političkih partija i koalicija koje imaju odbornike u Skupštini Glavnog grada, kao i organizovanje sastanaka i događaja koje realizuje NVO. Prostor se može dodijeliti NVO pod uslovom da ima sjedište i obavlja djelatnost u Glavnom gradu, da je upisana u registar nevladinih organizacija, da nema prostor u svom vlasništvu i da nema dospjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu lokalnih javnih prihoda.

Fizičkom licu se može dodijeliti prostor pod uslovom da nema poslovni prostor u svom vlasništvu ili vlasništvu člana uže porodice i nije korisnik prostora u vlasništvu Glavnog grada.
Odluku o prostoru koji se daje na korišćenje bez naknade nevladinim organizacijama ili fizičkom licu donosi gradonačelnik, na predlog organa lokalne uprave nadležnog za poslove lokalne samouprave, uz prethodnu saglasnost organa uprave nadležnog za poslove imovine i stručne službe nadležne za zajedničke poslove.

NVO uz prijavu prilaže osnivački akt i statut nevladine organizacije, rješenje o upisu u registar nevladinih organizacija i dokumentaciju, dok fizičko lice mora priložiti dokaz o godinama aktivnog djelovanja, dokaze o realizovanim aktivnostima u Glavnom gradu, kopiju ugovora sa donatorom i dokaz o osvojenim priznanjima. Korisnik može adaptirati prostor o svom trošku uz saglasnost Agencije, koja vrši i kontrolu radova.

Prostor bez stranačkih obilježja
U nacrtu ove odluke propisano je da politički subjekti i NVO mogu koristiti prostor mjesnih zajednica, domova kulture, domova omladine ili zadružnih domova bez naknade za potrebe održavanja sastanka i organizacije događaja najviše jednom sedmično.

Propisano je i vrijeme tokom kojeg mogu koristiti prostorije, a to je od 16 do 22 časa. Osim toga, protsor u kome se održava sastanak ne može sadržati stranačka obilježja.
– Zahtjev za korišćenje prostora se podnosi najmanje tri dana prije održavanja sastanka, a mogu ga koristiti najviše dva politička subjekta ili NVO u istom danu i to najduže tri sata dnevno. U slučaju da više političkih subjekata podnesu zahtjev za korišćenje istog prostora i u istom terminu, prednost ima onaj politički subjekat čiji je zahtjev ranije zaveden u upisniku – piše u obrazloženju odluke.

Izvor dan.co.me

1 komentar

  1. I’m curious to find out what blog system you have been using? I’m experiencing some small security problems with my latest website and I would like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com