Šumska inspekcija izrekla kazne od 26.500 eura - Volim Podgoricu

Šumska inspekcija izrekla kazne od 26.500 eura

Šumska inspekcija je u prethodnom periodu obavila preko 900 kontrola, u okviru kojih su kontrolisanim preduzećima izrečene kazne od 26.500 eura, saopšteno je na sastanku Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da je na sastanku zaključeno da se rad svih inspekcijskih službi mora bolje sinhronizovati i ukazano da je potrebno zamijeniti pojedine inspektore po područjima djelovanja.

Na sjednici, koja je u petak održana u Rožajama, posebna pažnja bila je posvećena kontroli korićenja šuma, gdje su analizom stanja uočene nepravilnosti kod kontrole sprovođenja koncesija, posebno kod zaduženja i razduženja koncesionara i dostavljanja primopredajnih zapisnika Upravi za šume.

Iz Ministarstva su kazali da su podnešene krivične prijave specijalnom tužilaštvu protiv bivšeg šefa područne jedinice Andrijevica LJ.F, kao i tri njena službenika i službenika područne jedinice Berane, V.F. zbog bespravnih sječa većeg obima.

„Na osnovu kontrole koja je sprovedena prilikom izrade planova gazdovanja za GJ Bukov potok –Sušac konstatovane su bespravne sječe većeg obima u područnoj jedinici Kolašin. Dokumentacija je proslijeđena nadležnim organima na postupanje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o slučaju davanja koncesije preduzeću iz Pljevalja koje je u to vrijeme imalo višegodišnju blokadu žiro računa od više od dva miliona EUR.

Učesnici sastanka su kazali da očekuju da se preduzmu mjere za slučajeve tri koncesije na prostoru područne jedinice Kolašin gdje su evidentni propusti nadležnih službenika koji su omogućili da se posiječe višestruko veća količina drvne mase od ugovorene i to bez prateće planske dokumentacije.

„U prvom slučaju se radi o konesionaru koji je po konkursu dobio na korišćenje 8,4 hiljade kvadratnih metara, a iskoristio 43,25 hiljada. Drugo preduzeće je po konkursu dobilo na korišćenje 24,12 hiljada kvadrata, a iskoristio je 29,47 hiljada metara kvadratnih. Sa trećim preduzećem ugovorena je sječa od preko šest hiljada metara kvadratnih bez planske dokumentacije“, saopšteno je iz Ministarstva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com