Taksisti spremaju protest u septembru - Volim Podgoricu

Taksisti spremaju protest u septembru

Izvršni odbor Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSTCG), pri Uniji slobodnih sindikata (USSCG), odlučio je da od države zatraži da prevoz putnika u drumskom saobraćaju više ne kontrolišu Komunalna policija i inspekcija.

Traže i da se pri Upravi za inspekcijske poslove formira nova inspekcija sa ovlašćenjima koje imaju Komunalna policija i inspekcija.

Ova inicijativa upućena je Vladi i njenim resorima, te Poreskoj upravi i Upravi za inspekcijske poslove.

“Takođe smo na osnovu inicijative članstva i zbog dvogodišnjih neispunjenih obećanja nadležnih da će suzbiti sivu ekonomije u ovoj oblasti, odlučili da počne priprema protesta koji će biti u septembru. Tačan datum i način protesta donijeće Skupština SSTCG–a na sjednici 30. avgusta u Podgorici”, rekao je “Vijestima” predsjednik SSTCG-a Borislav Pavlović.

On je dodao da je Izvršni odbor SSTCG–a u stalnom zasjedanju u proteklih mjesec dana, i da neprekidno prati dešavanja u prevozu putnika u drumskom saobraćaju “o čemu informiše nadležne organe, iako je ranije odlučeno da se aktivnosti zamrznu do 15. septembra”. Takva odluka je, ističe, morala biti promijenjena zbog “opšteg haosa u prevozu putnika u drumskom saobraćaju i neravnopravne borbe legalno registrovanih prevoznika sa sve jačom sivom ekonomijom” koja je u ovoj sezoni “dostigla vrhunac zbog nerada nadležnih inspekcijskih službi”.

On je prozvao službenike Komunalne policije i inspekcije za “totalni nerad, revanšistički i selektivni rad” koji za rezultat ima stimulisanje sive ekonomije u ovoj oblasti “koja nažalost zauzima više od dvije trećine prevoza putnika u drumskom saobraćaju”, ističući da su oni novcem legalnih poreskih obveznika “najplaćenija i najopremljenija služba u svakom grada Crne Gore, a za njihove rezultate rada nisu potrebni nikakvi posebni izvještaji”.

Iz SSTCG-a odranije ukazuju da je danas omogućeno svakome ko posjeduje bilo kakvo putničko vozilo, da može prevoziti putnike, bio on građanin Crne Gore ili stranac, da nelegalnim aplikacijama preko interneta nudi usluge prevoza putnika, da to radi bez važećih ispita, čak i bez kategorije za to vozilo, da se auto-taksi prevoz obavlja vozilima kojima je to zakonom zabranjeno, pa čak i autobusima koji prevoze “od vrata do vrata”.

“Turističke agencije u vazdušnim i pomorskim lukama stoje na kapijama ili na taksi stajalištima i nude taksi usluge prilikom izlaska putnika. Nelegalni taksi prevoznici pod maskom profesije naplaćuju usluge prevoza nekoliko puta veće od zvaničnih. Jedan broj nazovi legalnih taksi prevoznika izdaje izvode licenci i za to uzima visoke novčane nadoknade”, to su najčešć primjedbe crnogorskih legalnih taksista.

Prema propisima, taksi prevoznici moraju imati: licencu sa izvodom za vozilo, TX tablice na vozilu, natpis na prednjim vratima sa imenom i adresom prevoznika, baždaren taksimetar, ovjereni cjenovnik usluga sa tri tarife preveden na engleski jezik, taksi legitimaciju, istaknutu taksi tablu sa brojem licence i nazivom i grbom grada, ispravan protivpožarni aparat sa ovjerenim kartonom.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com