RIZIKOVALI ŽIVOTE SPASILACA: Porodica nas je u 2 i 32 obavijestila da su došli kući i da se osjećaju dobro - Volim Podgoricu

RIZIKOVALI ŽIVOTE SPASILACA: Porodica nas je u 2 i 32  obavijestila da su došli kući i da se osjećaju dobro

Spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) imali su sinoć pune ruke posla na ulcinjskoj rivijeri, nakon nagle promjene vremena i jakog sjeverozapadnog vjetra.

Žarko Lukšić, načelnik UPSUL Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, rekao je jutros ”Vijestima” da su spasioci imali aktivnosti traganja i spašavanja.

“Sve ovo se desilo nakon naših apela preko svih domaćih medija, nakon zadnjih ovakvih akcija, da građani ne ulaze u more da plivaju i koriste plovila kada je loše vrijeme, a koje je i ovog puta najavio Zavod za meteorologiju i seizmologiju Crne Gore. UPSUL još jednom moli sve turiste i građane Crne Gore da se po nevremenu  ne upuštaju u avanture i dovode sebe u opasne situacije koje im mogu ugroziti život. Bez obzira na sve, UPSUL je spremna na sve izazove koji se tiču mogućih incidentnih situacija na moru”, ukazao je Lukšić.

Prvi poziv za pomoć u UPSUL su primili sinoć u 20:20 kada je nestao jkajt-surfer na Velikoj plaži. Spasilačko plovilo SAR-5 je odmah isplovilo iz Bara,, ali, ovaj kajter, inače švajcarski državljanin, ubrzo je pronađen,  pa je ta akcija obustavljena.

“Pomorsko-operativni centar je potom  u 22:10  primio informaciju da su dvije osobe sa plažnog bara na sredini Velike plaže uzele manje plovilo i uputile se ka ušću rijeke Bojane gdje su smješteni, ali,  jak vjetar i morska struja odvukli su ih u nepoznatom pravcu. Nakon uspostavljanja direktnog telefonskog kontakta, oni su nas  obavijestili  da im pomoć nije potrebna, i da se nalaze blizu obale”, kazao je Lukšić.

Burna noć za spasioce

Novi poziv za pomoć za isti čamac pristigao je nešto prije pola noći- porodica je prijavila nestanak ovih osoba, pa je UPSUL hitno poslao SAR-5 i SAR-4 sa skiperima Kokovićem, Boškovićem, Asovićem i Zaganjorom u pretragu područja od Port Milene do granice sa Albanijom, uz asistenciju Sektora granične policije Ulcinj,i operatera Đurovića i Bukilića, OKC MUP-a i Lučke kapetanije Bar.

“Zadnji telefonski kontakt sa ova dva lica  u čamcu je bio u 00:07  Kontaktirali smo i IMOC centar u Albaniji, kako bismo mogli ući u njihove unutrašnje morske vode i tamo obaviti pretragu. Poslije  dva sata pretrage morskog prostora po uzburkanom i vjetrovitom  moru, porodica nas je u 02:32  obavijestila da su ova lica došla kući i da se osjećaju dobro, pa je akcija odmah obustavljena. Ističem da je UPSUL aktivirala Nacionalni plan za traganje i spašavanje te angažovala svoja sredstva i sredstva Granične policije, i još jednom zbog neodgovornih pojedinaca rizikovala živote svojih spasilaca i trošila državne resurse. Zbog toga će kod nadežnih organa u skladu sa zakonom biti pokrenut  postupak u cilju sankcionisanja i nadoknade troškova  , a Lučka kapetanija će shodno sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe i obaviti inspekcijski nadzor plovila i lica koja su njime upravljala po nevremenu”, zaključio je Lukšić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com