Demokrate neće u Odbor za reformu izbornih i drugih zakona ako ne bude ostatka opozicije - Volim Podgoricu

Demokrate neće u Odbor za reformu izbornih i drugih zakona ako ne bude ostatka opozicije

Poslanici Demokratske Crne Gore neće učestvovati u radu Odbora za dalju reformu izbornih i drugih zakona ukoliko u njegovom radu ne budu učestvovali dugi opozicioni poslanici, saopšteno je iz partije koju predvodi Aleksa Bečić.

Iako je u parlamentu ranije postignut dogovor da se poslanici Demokrata uključe u rad odbora, pitanje je da li bi, ukoliko bi se poštovale skupštinske procedure, njihov izbor u to tijelo mogao biti završen prije 1. oktobra.

Uključivanje dva poslanika Demokrata u odbor planirano je za vanrednu sjednicu parlamenta, jer se prva redovna sjednica održava 1. oktobra, ali ostaje pitanje da li bi sazivanje te sjednice bilo u skladu sa Poslovnikom Skupštine i Ustavom, koji propisuje da vanrednu sjednicu može zakazati 27 poslanika.

Predlog odluke za uključivanje Demokrata u odbor, parlamentu je poslao Administrativni odbor koji je nadležan za imenovanja. Ipak, taj odbor trenutno broji sedam članova, svih sedam iz vladajuće koalicije, pa bi stoga bilo problematično zakazati sjednicu samo zbog ove odluke, jer sedam poslanika tog tijela nije dovoljno za sazivanje vanredne sjednice parlamenta.

Sa druge strane, ako bi 27 poslanika tražilo zakazivanje vanredne sjednice, oni bi to morali učiniti predlažući tačku dnevnog reda o kojoj bi se raspravljalo, ali ne bi mogli predložiti dopunjavanje Odbora za dalju reformu izbornih i drugih zakona, jer je to nadležnost Administrativnog odbora.

“Listu kandidata za predsjednika i članove ostalih odbora podnosi Administrativni odbor, na osnovu predloga klubova poslanika”, navodi se u Poslovniku Skupštine.

Prema Poslovniku, vanredno zasjedanje može se održati u vremenu od prvog radnog dana u januaru do posljednjeg radnog dana u februaru i od prvog radnog dana u avgustu do posljednjeg radnog dana u septembru.

“Podnosilac zahtjeva za vanredno zasjedanje određuje dan održavanja i dnevni red sjednice. Podnosilac zahtjeva za vanredno zasjedanje ne može zahtijevati sazivanje Skupštine u vremenu kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a za dnevni red sjednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač. Skupštinu na sjednicu vanrednog zasjedanja predsjednik Skupštine će sazvati u vrijeme i sa dnevnim redom naznačenim u zahtjevu za vanredno zasjedanje. Izuzetno, predsjednik Crne Gore može zahtijevati sazivanje Skupštine na vanredno zasjedanje u roku kraćem od roka iz stava 3 ovog člana”, kaže se u Poslovniku.

Shodno Ustavu Crne Gore, za zakazivanje vanredne sjednice neophodno je prikupiti 27 potpisa poslanika Skupštine Crne Gore. Način za zakazivanje vanredne sjednice, pojasnio je “Vijestima” jedan od poslanika opozicije, moguće je naći ako postoji opšti konsenzus u Skupštini, kojeg u ovom slučaju nema, jer se dio opozicije protivi ulasku Demokrata u odbor koji bi trebalo da do 15. novembra predloži izmjene izbornih zakona.

Demokrate su juče poručile da bez učešća ostatka opozicije ni oni neće ući u odbor, što je ranije kazao i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. I jedan od čelnika DF-a Milan Knežević kazao je da taj savez neće učestvovati u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

“A razmotrićemo i definitivno i potpuno povlačenje naša tri člana koja se nalaze u Odboru, pošto smatramo da je ovim dogovorom obesmišljen svaki vid opozicionog djelovanja i jedinstva usaglašen kroz Sporazum o budućnosti, potpisan u aprilu 2019”, kazao je Knežević za RTCG.

“Demokratska Crna Gora neće učestvovati u radu Odbora za reformu izbornih zakona bez opozicije, poštujući stav Evropske unije (EU) da je neophodan opšti konsenzus o poštenim izborima”, saopšteno je iz te stranke.

Demokrate su, kako tvrde, ostvarile cilj i srušile Plan Demokratske partije socijalista (DPS) koji je dobio bezrezervnu podršku Demokratskog fronta (DF). “Da Briselski plan nije prihvaćen nakon snažne i argumentovane političke ofanzive Demokrata i pritiska međunarodne zajednice na DPS, na snazi bi ostao plan koji je predložio Branimir Gvozdenović, a prihvatio DF”, kaže se u saopštenju.

Takav plan bi, tvrde Demokrate, omogućio DPS-u još jednu izbornu krađu, produbio političku krizu i izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori, jer bi se zadržali isti uslovi po kojima vlast ne proističe iz slobodno izražene volje građana. DF je, kako se navodi, prihvatio i bezuslovno ušao u odbor sa DPS-om i da nije bilo dosljednosti i upornosti Demokrata i insistiranja na primjeni Briselskog plana, DPS i DF bi zadržali suštinski iste izborne uslove, uz sitne kozmetičke prepravke.

“To je očito bilo rezultat tajnog dogovora kako bi se osigurao status “vječite opozicije i vječite vlasti“. Iz tih razloga se posljednjih dana događa neviđena politička eksplozija obmana, neistina i podmetanja od strane DPS-a i DF-a prema Demokratama”, kaže se u saopštenju Demokrata.

Nakon što je u parlamentu postignut dogovor da se Demokrate uključe u rad Odbora za dalju reformu izbornih i drugih zakona, iz DF-a su ih optužili da su napravili dogovor sa DPS-om i da više nisu opozicija, dok je poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao opoziciju da napusti to radno tijelo.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com