EKOLOŠKI GENOCID U PLJEVLJIMA: Evo kolika je tačno ŠTETA koju će EPCG morati da plati! - Volim Podgoricu

EKOLOŠKI GENOCID U PLJEVLJIMA: Evo kolika je tačno ŠTETA koju će EPCG morati da plati!

Ukupna šteta koju je Termoelektrana Pljevlja izazvala ispuštanjem otpadnih voda uslijed čega je došlo do pomora ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini je 354.650 eura, navodi se u izvještaju Komisije za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U izvještaju se navodi i da je ukupna šteta po osnovu uginuća ribljeg fonda 289.650 eura.

“Indirektna šteta za naredni period od pet godina iznosi 65.000 eura”, navodi se u izvještaju koji su potpisali poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede Mile Čamdžić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsijek za biologiju Danilo Mrdak i predsjednik Sportsko ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević.

Izvještaj kontatuje da je zbog ispuštanja otpadnih voda uginulo 420 kilograma škobalja vrijednosti 29.400 eura, 2.602,5 kilograma pastrmke vrijednosti 260.250 eura.

Brojanjem i mjerenjem 6. juna utvrđeno da je zbog ispuštanja otpadnih voda u rijeke uginulo 878,8 kilograma ribe – 23 mladice ukupne težine 46,3 kg, 1.858 potočnih pastrmki ukupne težine 650,3 kg. 560 lipljena ukupne težina 168,2 kg, 1.450 komada pastrmske mlađi (3-5 cm) približno oko 5 kg, 2.200 komada mlađi lipljena (5-7 cm) približno oko 9 kg.

EKOLOŠKI GENOCID IPAK IZ TE PLJEVLJA: Inženjer naložio ispuštanje OTROVA u rijeku!

PRVO SU NAPRAVILI GENOCID, ONDA NAM VRIJEĐAJU ZDRAV RAZUM: Ovako EPCG odgovara na novinarska pitanja o KATASTROFI U PLJEVLJIMA

EKOLOŠKI GENOCID IPAK IZ TE PLJEVLJA: Inženjer naložio ispuštanje OTROVA u rijeku!

Do ispuštanja otrova iz TE Pljevlja u rijeku došlo je  4. jula ove godine, a policija je podnijela krivičnu prijavu protiv direktora TE Vladimira Šestovića i protiv još tri odgovorne osobe u TE.

Iz EPCG su, odmah nakon, ekološke katastrofe, saopštili da oni “nisu krivi” te da je neko “spolja” otvorio ventl koji se nalazi van kruga TE, kao i da sve ima veze sa milionskm tenderom za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane.

Nakon što su dobili novinarska pitanja, a pojasne, na osnovu čega znaju i tvrde da niko iz TE nije kriv, da li je sprvedena istraga, kao i da pojasne kakve veze ima ekološki genocid sa tenderom za rekonstrukciju TE, iz EPCG su korigovali svoj stav i saopštili da je “utvrđeno” da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D., bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.

Odbor direktora EPCG nedavno je prihvatio ostavku direktora TE Pljevlja, a nadležni iz EPCG su građanima Pljevalja i javnosti zbog nemilog događaja i neadekvatnog informisanja o cijelom slučaju ponudili – izvinjenje, uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com