PODGORICA: Sutjeska večeras u glavnom gradu dočekuje Linfild - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sutjeska večeras u glavnom gradu dočekuje Linfild

Eliminacija Slovana je bilo iznenađenje, poraz od APOEL-a realnost, a dueli sa Linfildom biće, čini se, pravo evropsko mjerilo Sutjeske.

Crnogorski prvak večeras od 20.15 u Podgorici dočekuje najbolji tim i najveći klub Sjeverne Irske u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, nakon što je prvi put u klupskoj istoriji dočekao avgust na međunarodnoj sceni.

I prvi put ovog ljeta makar sa podjednakim, ako ne i većim, šansama za prolaz dalje ulazi u predstojeći dvomeč.

Za trenera Nikolu Rakojevića podjela na favorita i autsajdera je, međutim, vrlo diskutabilna.

“Da li smo mi bili favoriti protiv Slovana ili oni protiv nas”. podsjetio je Rakojević.

Rival Sutjeske nije atraktivan, osim što dolazi sa Ostrva, kvalitetom nije ni blizu timova sa kojima su Nikšićani igrali do sada.

“Igramo protiv ekipe koja je za svako poštovanje. Linfild ima skoro 100 trofeja i samim tim zahtjeva maksimalan respekt. Ne smijemo da uđemo u utakmicu razmišljajući da je to slabiji tim od Slovana i APOEL-a. Sigurno da je tako, ali moramo da budemo dobro oprezni, da ih dobro analiziramo. Na kraju će se računi svesti na terenu i tada ćemo vidjeti da li smo spremni da pokažemo koliko vrijedimo i možemo”, rekao je Rakojević.

Sutjeska je na tri od prethodna četiri meča bila na nivou koji zahtjeva ozbiljan nastup u Evropi, u posljednjem, na Kipru protiv APOEL-a, nije imala snage za značajan otpor.

U tih 270 minuta, protiv jačih od sebe, Rakojevićevi igrači su pokazali i odvažnost i hrabrost, ali i da imaju kvalitet i taktičku spremnost da odigraju u visokom ritmu i da se nametnu na terenu.

To je cilj u večerašnjoj utakmici.

“Postoji, naravno, razlika u sistemu igre koji je imao APOEL i u kome igra Linfild. Na nama je da pariramo tom njihovom stilu, odnosno da igramo našu igru, nešto što radimo, vježbamo i sprovodimo posljednjih godinu i po – dvije”, rekao je Rakojević.

Sutjeska je na mečevima u Ligi šampiona imala veliku pomoć navijača kraj Bistrice – sada je domaćin u Podgorici, praktično na neutralnom terenu, jer stadion u Nikšiću ne ispunjava uslove za odigravanje mečeva ove faze Uefinih takmičenja.

Linfild je, s druge strane, vlasnik “Vindsor parka”, stadiona u Belfastu, na kome igra i reprezentacija Sjeverne Irske.

“Žao nam je što ne igramo pred našom publikom, ali vjerujem da će navijači doći i bodriti nas kao da smo kod kuće. Moramo da se prilagodimo, da izađemo na teren i borimo se najviše što možemo”, naglasio je Rakojević.

Branislav Janković, jedan od najzapaženijih igrača Sutjeske na startu sezone, ističe da alibi ne postoji.

“Ako hoćemo da se približimo evropskom fudbalu i tom nivou, onda nema opravdanja i moramo ovakve utakmice da odrađujemo kako treba”, rekao je Janković.

U večerašnjem meču Rakojević neće moći da računa na Boža Markovića, koji se još nije oporavio, dok bi u kombinaciji za tim trebalo da bude Milovan Petrović, 29-godišnji vezista, reprezentativac Sjeverne Makedonije, koji je došao između dvije utakmice sa APOEL-om.

“Neće početi, a vidjećemo da li će biti potrebe da ulazi i da se nešto mijenja. Mali problem je što je trenirao individualno. Još nemam pravi uvid u njegovu spremnost, kao i u taktičke stvari koje bi mogao da ispuni, ali je riječ o igraču koji je u karijeri pokazao da ima kvalitet. Najvjerovatnije će vrlo brzo biti u konkurenciji za prvi tim”, kazao je Rakojević.

Meč pod Goricom počinje sjutra 20.15 časova, a sudi Alan Mario Sant sa Malte.

Cijene ulaznica iznose pet eura (zapadna tribina) i tri eura (istok i jug). Iz Sutjeske su saopštili da je organizovan autobuski prevoz za navijače.

Da li je vrijeme za drugu evropsku pobjedu?

Duel sa Linfildom biće 19. za Sutjesku na evropskoj sceni od 2007. godine. Samo jednu pobjedu ostvarili su Nikšićani do sada, i to prije četiri godine, kada su kraj Bistrice savladali Debrecin 2:0 u revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

I ta pobjeda bila je “pirova”, jer su Mađari slavili 3:0 u prvom meču.

Jedini prolaz do sada Sutjeska je ostvarila ovo ljeta, protiv Slovana u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, i to penalima, nakon dva remija.

Linfild je do sada odigrao 115 utakmica u takmičenjima Uefe – ostvario je 20 pobjeda, doživio 63 poraza, uz 32 remija.

iz Nikšića, a polazak je u 18.30 sati sa stadiona kraj Bistrice.

Bio bi to pravi raritet: Sutjeska može opet sa APOEL-om!

Sutjeska i prvak Kipra APOEL mogu da se ponovo sastanu, već za 14 dana!

Bio bi to pravi raritet – zapravo, do skora nije bilo teoretski moguće da se dva tima sastanu dva puta istog ljeta u kvalifikacijama za evropska takmičenja, ali kako od prošle sezone timovi prelaze iz kvalifikacija za LŠ u kvalifikacije za LE, Uefa više nije u mogućnosti da toliko diriguje žrijeb.

Dakle, mogućnost je sasvim realna – Sutjeska protiv APOEL-a u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu Evrope!

Tako je odlučeno žrijebom u Nionu: pobjednik dvomeča Sutjeska – Linfild sastaće se sa poraženim iz duela APOEL – Karabag.

Nikšićani, dakle, mogu i u Azerbejdžan ako prođu prvaka Sjeverne Irske, a utakmice su na programu 22. i 29. avgusta.

Sutjeska bi bila domaćin u prvom meču, na stadionu pod Goricom.

“Ne razmišljamo još o tome. Sve što nas trenutno interesuje je Linfild”, odgovorio je vezista Sutjeske Branislav Janković na pitanje da prokomentariše mogućnost novog sudara sa APOEL-om.

Sutjeska je eliminisana od Kiprana u 2. kolu kvalifikacija za LŠ – u Nikšiću je izgubila 1:0, a u Nikoziji 3:0.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com