PODGORICA: Tužilaštvo traži Bojanu, policija je štiti? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Tužilaštvo traži Bojanu, policija je štiti?

Vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević – Đuranović još nije saslušana u istrazi o plagiranju, jer službenici policije ignorišu zahtjeve podgoričkog tužilaštva da se obezbijedi njeno prisustvo u krivičnom postupku.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Osnovno državno tužilaštvo Podgorica je prvi zahtjev Upravi policije uputilo prije desetak dana, a krajem prošle sedmice i urgenciju.
Međutim, iz Uprave policije tvrde da im tužilac nije naložio da pronađu Lakićević – Đuranović.

“Centru bezbjednosti Podgorica, od strane ODT-a u Podgorici, nije upućen zahtjev za pronalazak B.L.Đ”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave policije 29. jula, nekoliko dana nakon što je ODT uputilo prvi zahtjev.

“Vijesti” su Upravu policije pitale da li su od ODT Podgorica dobili zahtjev da pronađu adresu na kojoj se nalazi Lakićević – Đuranović, kao i da li je vanredna profesorica Pravnog fakulteta pronađena.

Lakićević – Đuranović navodno je doslovno prepisala rad studenta Đorđija Drinčića kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu Pravni život.

Iz podgoričkog ODT-a, u posljednjim odgovorima “Vijestima”, ponovili su da je predmet u fazi izviđaja.

“Razmatranjem krivične prijave i priloga ocijenjeno je da prijavljenu treba saslušati u svojstvu osumnjičene, pa je od policije zahtijevano da dostavi potrebne podatke, kako bi se obezbijedilo njeno prisustvo u postupku”, odgovoreno je iz ODT-a.

Slali i urgencije: ODT Podgorica(Foto: Filip Roganović)

Postupajući tužilac u ovom slučaju je Vukas Radonjić, koji je inače u podgoričkom ODT-u određen za krivična djela protiv intelektualne svojine.

Prije nego se njen advokat Goran Velimirović 19. jula javio u tužilaštvo, iz ODT-a su danima tražili Lakićević-Đuranović na Pravnom fakultetu, kako bi joj uručili poziv za zakazano saslušanje. Prema informacijama “Vijesti”, poziv joj na Pravnom fakultetu nije mogao direktno biti uručen jer nije dolazila na svoje radno mjesto.

Iako je nijesu našli, na zakazani termin u ODT došao je Velimirović, ali “Vijesti” nijesu uspjele da potvrde zbog čega se i Lakićević-Đuranović nije pojavila.

Velimirović je tada potvrdio da zastupa vanrednu profesoricu Pravnog fakulteta po prijavi Centra za građansko obrazovanje za plagijat, ali nije odgovorio i da li je u ODT-u bio sam ili sa klijentkinjom.

Sjedište CB Podgorica(Foto: Boris Pejović)

Senat Univerziteta Crne Gore formirao je Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata za naučni članak vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU – primjeri iz prakse”, u časopisu “Pravni život”, Udruženja pravnika Srbije.

To je sredinom jula odlučeno na sjednici Senata, a Komisiju čine dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, metodolog i prodekan na Pravnom fakultetu Marko Dokić i profesor i bivši predsjednik Suda časti UCG-a Dražen Cerović.

“Komisija je dužna da sprovede postupak u roku od 30 radnih dana. Postupak je hitan i sprovodi se uz dužno poštovanje prava svih učesnika, a saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju se povjerljivim do njegovog okončanja”, navodi se u ranijem saopštenju Senata UCG.

NVO CGO je prethodno predlog za utvrđivanje akademskog integriteta dostavila Rektoratu UCG, Sudu časti UCG i Pravnom fakultetu, ali i krivičnu prijavu podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Lakićević Đuranović “Vijestima” nije odgovorila na pitanja o plagijatu.

“Specijalistički rad je moj, a članak objavljen u časopisu ima djelove mog diplomskog i manji dio koji je pisala profesorica, tako da članak nije isključivo sačinjen iz mog diplomskog. Ima elemente koautorstva. Očekujem da će odgovor na to pitanje dati nadležni univerzitetski i državni organi”, kratko je ranije kazao pravnik Đorđije Drinčić, kome je Lakićević-Đuranović bila mentor na specijalističkom radu, koji je pola godine kasnije objavila kao svoj.

Studenti se nadaju da će polagati kod Vučinića u avgustu i septembru

Studenti Pravnog fakulteta, koji predmete treba da polažu u avgustovskom, odnosno septembarskom roku kod Lakićević-Đuranović i profesora Ranka Mujovića uzdaju se u najavu da će ih ispitivati bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić.

Više njih je, u anonimnom obraćanju “Vijesti”, izrazilo bojazan da bi mogli da pretrpe bijes Lakićević-Đuranović i Mujovića u ovom roku.

“Ako se zna da je Mujoviću ta profesorica nekada bila asistent, ali i sve ono što se sa njim desilo kolegama sa Fakulteta političkih nauka”, poručuju studenti u dopisu “Vijestima”.

Studenti FPN su se polovinom 2017. žalili tadašnjoj rektorki Radmili Vojvodić na Mujovića, tvrdeći da se neetički ponaša, ali i seksualno uznemirava pojedine studentkinje. Još nije poznat ishod prijave Sudu časti studentkinja FPN protiv Mujovića. Osnovno državno tužilaštvo prethodno je odbacilo krivičnu prijavu koju je Mujović podnio protiv studentkinja, nakon što su ga prijavile organima Univerziteta Crne Gore.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com