Preminuo Predrag Ristić: Odlazak čovjeka koji je projektovao hramove u Podgorici i Baru - Volim Podgoricu

Preminuo Predrag Ristić: Odlazak čovjeka koji je projektovao hramove u Podgorici i Baru

 

Predrag Peđa Ristić, poznati srpski arhitekta i profesor na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju, preminuo je u 89. godini.

Ristić je, između ostalog, bio projektant Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira i Crkvenog dvora u Baru, kao i crkve Svetog mučenika Stanka u Ostrogu.

Ristić je rođen u Beogradu 17. januara 1931.  godine. Osnovnu njemačko-srpsku školu završio je 1941. godine, a gimnaziju kralja Aleksandra I 1949. godine.

Diplomirao 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocjenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, zasnovanoj na matematičkoj teoriji skupova.

Doktorirao sa najvećom mogućom ocjenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom “Rekonstrukcije  preistorijske arhitekture Lepenskog vira”. Doktorat je nostrifikovan na  Beogradskom Univerzitetu. Državni ispit je položio 1979. godine.

Bio je član ULUPUDS-a, i predavač na brojnim akademijama u Evropi. Na Akademiji SPC za umjetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja.

Bio je nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Prvu nagradu princa Čarlsa za projekt crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film.

Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno djelo ULUPUDS-a.

Bio je poznat po projektima crkvenih zdanja. U Srbiji i svijetu je sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima, prenosi RTS.

U najljepša zdanja koja je projektovao spadaju crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, crkva u Apatinu, na Ravnoj Gori, Ostrogu, u Gackom, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com