VASOJEVIĆI REKLI SVOJE: Po cijenu života nećemo dozvoliti pljačku crkvene imovine - Volim Podgoricu

VASOJEVIĆI REKLI SVOJE: Po cijenu života nećemo dozvoliti pljačku crkvene imovine

Povodom praznika Svete Marije Magdaline, slave Eparhije budimljansko-nikšićke, predstavnici svih udruženja Vasojevića posjetili su manastir Đurđevi Stupovi, gdje su razgovarali sa vladikom Joanikije. Tom prilikom, uz čestitke upućene vladiki Joanikiju povodom 20 godina od njegovog ustoličenja za episkopa Eparhije budimljansko-ničkšićke, prisutni Vasojevići su donijeli proglas kojim se od aktuelne vlasti u Crnoj Gori traži da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Proglas

Danas kada slavimo velike jubilije, osamsto godina od osnivanja Srpske pravoslavne crkve i osamsto godina od osnivanja Episkopije budimljanske, kao i 20 godina od ustoličenja vladike Joanikija na tron Eparhije bidimljansko-nikšućke, Vasojevići, okupljeni u manastiru Đurđevi stupovi, proglasom traže da aktuelne vlasti povuku Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i tako odustanu od otimanja srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Poručujemo, sa ovog svetog mjesta, iz manastira Đurđevi Stupovi, koji bje zaštitni znak Vasovog plemena, da ni po cijenu života nećemo dozvoliti da se preknjižava, pljačka i prisvaja crkvena imovina, jer ona pripada isključivo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, odnosno Bogu i vjernom narodu. A, Vasojevići su vjerni i viteški narod čiji su preci uzidali svoje kosti u svetinje i hramove i obavezali nas da ih čuvamo od nasrtaja onih koji žele da ugase njihov sjaj. Poručujemo da sjaj naših svetinja niko ne može ugasiti, pa ni bezbožnici koji upravljaju Crnom Gorom, kao što to u minulim vjekovima nijesu uspjeli da urade različiti krvnici, okupatori i zavojevači. O tome najbolje svjedoči manastir Đurđevi Stupovi koji je paljen i razaran mnogo puta, ali koji je uvijek vaskrsavao i dokazivao da je neuništiv, dok su oni koji su ga skrnavili, kažnjeni Božijom kaznom i ostali da vise na stubovima srama.

Poručujemo da će Božija kazna stići sve one koji i danas pokušavaju da iz duše naroda i srca Srpske pravosslavne crkve istrgnu nešto najsvetije, a to su naši hramovi, koji svjedoče o našoj istoriji, duhovnosti, kulturi i sveukuponom trajanju. Sigurni smo da će ruke onik koji se drznu da ih pruže na svetinje srpske ostati skamenjene i prezirom sasječene. Krv naših predaka razgubaće svakog ko se stavi na stranu onih koji su, otimajući crkve i manastire u Crnoj Gori, krenuli da prodaju Kosovo i Metohiju i da tamošnje hramove predaju vječitim neprijateljima. Božja kazna neće mimoići one koji imaju naum da, uz crkvenu imovinu, prodaju tuđinima znamenja i grobove velikih ktitora, koji sagradiše velelepne svete građevine i ostaviše ih narodu da se u njima moli Bogu i čuva svoju vjeru pravoslavnu.

Zato pozivamo braću Vasojeviće, kao i ostalu braću u Crnoj Gori i širom srpskih zemalja, da odlučno stanemo u odbranu onog što nam je najsvetije, a to su naši hramovi. One zalutale i odbjegle pozivamo da se vrate svojim korijenima i svojoj iskonskoj vjeri i tako okaju grehove i pred Bogom i pred ljudima. Posebno pozivamo Vasojeviće, kao pripadnike najvećeg srpskog plemena da, kroz različite aktivnosti, u zavičaju promovišu srpsku tradiciji i kulturu, čime će dati doprinos da se sačuvju naše svetinje, a time i naš identitet. Tako će staviti do znanja da krv slavnih Nemanjića teče njihovim venama, a ta krv je uvijek donosila pobjede našem narodu. Te pobjede su nam danas važnije nego ikad, jer ako dozvolimo da nam otmu Srpsku pravoslavnu crkvu i nametnu neku drugu, od Satane poslatu, bolje da nas nije. Neka ovo Vasojevići dožive kao zov onih koji su, prizivajići Svetog Arhangela Mihaila i Svetog Aleksandra Nevskog, branili svoja vjekovna ognjišta i stvarali Crnu Goru kao najveću srpsku Spartu.

Na kraju pozivamo aktuelne vlasti u Crnoj Gori da odustanu od svog suludog nauma i pripreme novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji će biti u skladu sa međunarodnim standardima i uredbama koje je donosio Sveti Petar Cetinjski.
Ujedno, stavljamo do znanja da u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, agencijama i drugim državnim institucijama, uopšte nema Srba, ili je u najboljem slučaju njihov broj u ravni statističke greške. Takođe, Srbima u Crnoj Gori, je na najperfidniji način, oduzeto i pravo na školovanje na svom jeziku, kao i brojna druga prava koja im jemči Ustav Crne Gore. Zato tražimo da se prestane sa diskriminacijom Srba i Vasojevića u Crnoj Gori i da se pristupi njihovoj ravnomjernoj zastupljenosti u državnim institucijama.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com