KREDITI DO 10.000 ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Ministarstvo ekonomije SUBVENCIONIŠE kamate - Volim Podgoricu

KREDITI DO 10.000 ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Ministarstvo ekonomije SUBVENCIONIŠE kamate

Ministarstvo ekonomije danas pokreće novu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i razvoj tržišta sistema za grijanje na moderne oblike biomase u Crnoj Gori, najavili su iz ovog ministarstva.

Za potrebe programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 100.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva koji se mogu koristiti za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje (pelet, briket), koji uključuju kotlove/peći, cijevni razvod i/ili radijatore, za ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta kao i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

Građani će moći da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000, sa periodom otplate do šest  godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo ekonomije subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Iz Ministarstva ekonomije su naveli da ovaj program sprovode u saradnji sa partnerskim firmama koji su izvođači radova Mikromont Bijelo Polje, Home Systems Podgorica, Plam Inženjering Podgorica, Veneta Plamen Podgorica, Energos Podgorica i konzorcijum “LD gradnja-Cerovo” Nikšić, kao i partnerskim bankama Hipotekarna i Lovćen banka.

Građanin od kvalifikovanih izvođačea radova dobija detaljnije informacije o ponudi u okviru programa ‘Energetski efikasan dom’. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, obraća se Ministarstvu ekonomije, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije.

Zahtjev i propratna dokumentacija se može dostaviti na arhivu Ministarstva ekonomije (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) lično ili putem pošte ili putem mejla na: [email protected]”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

Dealji o proceduri, kontakti partnerskih firmi i banaka, cijene materijala, opreme i usluga, obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u programu mogu se preuzeti na linku: www.energetska-efikasnost.me.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com