Menadžment CEDIS-a oročio 16,5 miliona u banci Aca Đukanovića, iako je kamata DUPLO MANJA nego kod drugih banaka - Volim Podgoricu

Menadžment CEDIS-a oročio 16,5 miliona u banci Aca Đukanovića, iako je kamata DUPLO MANJA nego kod drugih banaka

Menadžment Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEDIS) favorizuje Prvu banku, u kojoj je najveći akcionar pojedinačno Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića, iako druge banke daju povoljnije uslove.

To se može vidjeti u poslednjem revizorskom izvještaju spoljnog revizora o poslovanju Prve banke u 2018. godini.

Naime, menadžment CEDIS-a je oročio nekoliko depozita od ukupno 16,5 miliona eura kod Prve banke, koja im je dala duplo manju kamatu (1 odsto) nego recimo Adiko banka, kod koje su taj iznos mogli da oroče po kamati od dva odsto.

Da iz te državne kompanije favorizuju banku Đukanovića, pokazuje i to da su u Prvoj banci oročili više novca nego u četiri druge banke u Crnoj Gori.

Po četri miliona oročili su u Adiko i Zirat banci i tri miliona eura u Komercijalnoj banci AD Podgorica. Te tri banke dale su veću kamatu na oročene iznose nego Prva banka (kamate su se kretale od 1,15 do dva odsto). Interesantno je da je tokom 2018. godine menadžment CEDIS-a odlučio da uplati i dva depozita od ukupno 5,5 miliona u Sosijete ženerale Montenegro banku i to po najmanjoj mogućoj kamati od 0,5 odsto, iako su mogli da postignu mnogo bolje uslove da su izabrali neku drugu banku. Banka Sosijete ženerale Montenegro u međuvremenu je promijenila ime i sada se zove Podgorička banka, nakon što ju je kupila mađarska OTP grupa, koja je ujedno vlasnik i Crnogorske komercijalne banke (CKB) u Crnoj Gori. OTP grupa, odnosno Podgorička banka, nedavno je angažovala kao advokata i pravnog savjetnika Anu Đukanović, sestru Aca i Mila Đukanovića.

U revizorskom izvještaju CEDIS-a navodi se da su oročeni depoziti – kratkoročni plasmani.

– Kratkoročni plasmani se odnose na oročene depozite plasirane kod komercijalnih banaka sa inicijalno ugovorenim rokom dospijeća od preko tri mjeseca – navodi se u izvještaju. Svi oročeni depoziti dospijevaju tokom ove godine. Poslednji plasman CEDIS-a u Prvoj banci, na iznos od pet miliona eura, dospijeva 15. decembra 2019. godine.

U revizorskom izvještaju Crnogorskog elektroprenosnog sistema naveden je i osnov za mišljenje sa rezervom.

– Na dan 31. decembar 2018. godine, nekretnine, postrojenja i oprema iskazani po neto sadašnjoj vrijednosti od 321.774.376 eura (31. decembar 2017. godine: 270.574.238 eura). Uključuju sredstva ukupne neto sadašnje vrijednosti od 11.892.209 eura (31. decembar 2017. godine: 11.425.366 eura) bez odgovarajuće dokumentacije o vlasništvu. Shodno tome, nijesmo bili u mogućnosti da utvrdimo da li bi određene korekcije bile neophodne u vezi sa stanjem navedenih sredstava na dan 31. decembar 2018. godine, i na dan 31. decembar 2017. godine, kao i povezanih pozicija u iskazu o ukupnom rezultatu, iskazu o promjenama na kapitalu i iskazu o tokovima gotovine za godinu završenu na taj dan – piše u izvještaju spoljnog revizora.

Cilj – pouzdana distribucija struje
Crnogorski elektrodistributivni sistem je osnovan 30. juna 2016. godine od Elektroprivrede (EPCG), koja je vlasnik 100 odsto kapitala.

– CEDIS u okviru jedinstvenog elektroenergetskog sistema Crne Gore obavlja djelatnost distribucije električne energije. Osnovni cilj društva je pouzdana i kvalitetna distribucija električne energije, sa stalnim ulaganjem u mrežu i objekte u cilju bolje pouzdanosti mreže i jednakih uslova isporuke i kvaliteta električne energije za sve korisnike distributivnog sistema. Na dan 31. decembar 2018. godine, CEDIS je imao 1.306 zaposlenih – piše u izvještaju revizora.

”Po četri miliona oročili su u Adiko i Zirat banci i tri miliona eura u Komercijalnoj banci AD Podgorica.

Izvor dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com