PODGORIČANI, SPREMITE SE! Pred nama NAJTOPLIJI period LJETA, temperature i preko 40 STEPENI - Volim Podgoricu

PODGORIČANI, SPREMITE SE! Pred nama NAJTOPLIJI period LJETA, temperature i preko 40 STEPENI

Narednih dana temperatura vazduha u Podgorici, prvi put ovog ljeta, mogla bi da dostigne 40-i podiok Celzijusove skale, saopštio je Portalu RTCG meteorolog Dragan Burić. Stručnjaci za klimu navode da Evropa treba da se privikne na sve češće topolotne talase. Novi nas, kako kaže Burić očekuje već ovog vikenda, a pred nama je najvjerovatnije i najtopliji dio ovog ljeta.

Balkan i čitava Jugoistočna Evropa od petka će biti pod uticajem tropskog vazduha Balkan i čitava Jugoistočna Evropa od petka će biti pod uticajem tropskog vazduha

Sudeći po prognozama, pred nama je najtopliji dio ovog ljeta. Burić podsjeća da u dosadašnjem dijelu ljeta temperatura u glavnom gradu nije prelazila 39 stepeni.

„Narednih dana u Crnoj Gori najvjerovatnije najtopliji dio ljeta. Naime, u našoj državi biće stabilno vrijeme i veoma toplo. Prema trenutnom prognostičkom materijalu, Balkan i čitava Jugoistočna Evropa od petka će biti pod uticajem tropskog vazduha u sklopu visinske jugozapadne struje. I taj topli talas zadržaće se sve do utorka“, kaže Burić.

Najtoplije će biti za vikend i početkom naredne sedmice, kada se očekuju ekstremne vrućine.

„Kod nas u najtoplijim mjestima, dnevna temperatura biće između 38 i 40 stepeni. Od srijede se očekuje postepeno pad temperature. Inače, u Podgorici je upravo u avgustu, i to u posljednjoj dekadi, 24. avgusta 2007, izmjerena najviša temperatura do sada, 44,8 stepeni“, podsjeća Burić.

S jedne od podgoričkih plaža (Foto: TO Podgorica) S jedne od podgoričkih plaža (Foto: TO Podgorica)

Napominje i da smo 2017. godine u glavnom gradu imali 11 uzastopnih dana sa temperaturom preko 40 stepeni.

„I to od 31. jula do 10. avgusta, i to je u kontinuitetu najduži period sa temperaturom preko 40 stepeni. Dakle, imali smo i ekstremnije temperature i duži period sa vrućinama“, navodi Burić.

Stoga vam savjetujemo da se u najtoplijem dijelu dana ne izlažete sunčevim zracima, da se pridržavate preporuka ljekara, i uzimate dovoljne količine tečnosti.

Ukoliko nijeste u prilici da odete do mora, na raspolaganju su gradski bazeni, ali i neka od hladnih podgoričkih rijeka.

Podsjećamo da Podgoričani u popodnevnim satima mogu uživati i u manifestaciji Ajmo na Moraču koja se održava na popularnim Sastavcima.

Naredna dva dana temperatura u porastu

Sjutra nas očekuje sunčano i veoma toplo vrijeme, uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost.

Ujutru na sjeveru, po kotlinama magla ili niska oblačnost. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, u noćnim i jutarnjim satima, sjeverni. Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 25, najviša dnevna od 27 do 37 stepeni.

Podgorica: Pretežno sunčano i veoma toplo. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha oko 25, najviša dnevna do 37 stepeni.

Pretežno sunčano i veoma toplo biće i u subotu. Ujutru na sjeveru po kotlinama kratkotrajno magla. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 25, najviša dnevna od 29 do 39 stepeni.

Podgorica: Sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren, tokom dana južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 25, najviša dnevna do 39 stepeni.

Volim Podgoricu/Portal RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com