SDT SUMNJA: Šaviv i Asad sa Sejšela, ruskim parama, finansirali “državni udar”? - Volim Podgoricu

SDT SUMNJA: Šaviv i Asad sa Sejšela, ruskim parama, finansirali “državni udar”?

Rusi Ruslan Galiulin (38), Aleksander Rosijčenko (56) i Ekatarina Ostapčuk (37) stoje iza češke firme “Sofbiz”, koja je tokom 2016. godine uplatila preko milion i po eura of šor kompaniji bivšeg šefa izborne kampanje Demokratskog fronta (DF) Arona Šaviva i njegovog bezbjednosnog savjetnika Džozefa Asada.

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) sumnjaju da je tim novcem finansiran pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora – popularno nazvanog “državni udar”. Zbog toga su istragu proširili i na Šaviva, državljanina Izraela i Velike Britanije.
Podgorički Viši sud juče je, nakon zahtjeva SDT-a, izdao naredbu za raspsivanje međunarodne potjernice za njim, dok je obnovljena međunarodna potjernica za Asadom.

Tragovi vode do firmi na Sejšelima

Kompanija “Sofbiz” osnovana je u Pragu 9. septembra 2014. godine. Prema podacima češkog privrednog registra, izvršni direktor preduzeća je Ruslan Galiulin, dok je za ovlašćenog zastupnika imenovan Aleksander Rosijčenko. Obojica su ruski državljani.

Kompanija je ogranak istoimene firme sa sjedištem u Škotskoj, koju su u Edinburgu nekoliko mejseci ranije (1. jula 2014.) osnovale dvije of šor kompanije sa Sejšela – “Coddan nominee administrator” i “Coddan nominee subscriber”. Predstavnik sve tri kompanije je Ekaterina Ostapčuk, koja živi u Engleskoj. Na Sejšelima je registrovana i kompanija “Derker”, čiji su vlasnici Šaviv i Asad.

Šema povezanosti Šaviva sa ruskim parama i DF-om
Šema povezanosti Šaviva sa ruskim parama i DF-om(Foto: Specijalno tužilaštvo)

Škotska kompanija “Sofbiz”, prema britanskom privrednom registru, ugašena je 16. aprila 2019. godine, dok je češki ogranak te firme još aktivan ili u registru te države još nije upisana promjena.

Sa računa češkog preduzeća “Sofbiz” uplaćeno je 1.565.000 eura of šor kompaniji “Derker” (na računu firme u kiparskoj banci) u periodu od jula do oktobra 2016. godine. Šaviv je ovlašćeno lice i osnivač u kompaniji “Derker”, a krajem 2015. godine je 30 odsto osnivačkog kapitala prepisao Asadu.

U martu 2016. kompanija prima priliv od 500.000 od pravnog lica C.D.P, ali iz SDT-a nijesu željeli da kažu da li je ova uplata povezana sa pokušajem terorizma u Crnoj Gori.

Veze između Asada i Šaviva

Kompanija “Derker” je na Šavivov račun u izraelskoj banci, u septembru 2016. godine, uplatila dividendu od 401.606,41 euro. Od tog novca je, kako sumnjaju u SDT-u, Asadu plaćeno za poslove koje je radio na pripremi terorističkog napada. Asadova grupa je navodno bila zadužena da napravi šemu evakuacije, osmisli odbranu komandnih punktova nakon planiranog obračuna ispred zgrade parlamenta i instalira uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije.

Asadovoj kompaniji “Peregrine Consulting Group”, čije je sjedište u Abu Dabiju, sa istog računa uplaćeno je malo više od 76 hiljada. Ova uplata je izvršena desetak dan prije parlamentarnih izbora – 3. oktobra 2016. godine, kada je Asad, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, boravio u Crnoj Gori.

Crnogorsko specijalno tužilaštvo od 2016. godine istražuje Asadovu grupu, koja je 16. oktobra navodno bila zadužena da napravi šemu evakuacije, osmisli odbranu komandnih punktova nakon planiranog obračuna ispred zgrade parlamenta i instalira uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije.

Džozef Asad
Džozef Asad(Foto: N1)

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta (DF) tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije “Patriot Defence Group” za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva nakon terorističkog napada u vrijeme izbora.

To je djelimično na suđenju potvrdio i Brajan Skot, šef te agencije.
Asad, međutim, još nije optužen za pokušaj terorizma.

On je ranije pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovim izručenjem.

Tada je kazao da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbjednosno savjetovao izraelskog političkog konsultanta Arona Šaviva.

Kompanija “Derker” je od jula do oktobra 2016. godine uplatila 100 hiljada eura i Šavivovoj kompaniji “Shaviv Strategy and Campaign” po osnovu konsultantskih usluga.

Šavivi obezbijedio novac za kriminalni plan

Specijalni tužilac Saša Čađenović ranije je kazao da je Šaviv prihvatio da u julu 2016. postupa po naredbama i uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije.

To sumnjaju i na osnovu ugovora, vrijednog 150 hiljada eura, koji je 27. jula 2016. godine kompanija “Shaviv Strategy and Campaign” potpisala sa tri najveće političke partije u koaliciji opozicionog DF-a – Novom srpskom demokratijom (NSD), Pokretom za promjene (PZP) i Demokratskom narodnom partijom (DNP). Protiv lidera i članova sve tri partije, po optužnicama SDT-a, vode se krivični postupci. Andrija Mandić(predsjednik NSD) i Milan Knežević (predsjednik DNP) prvostepeno su osuđeni za krivično djelo pokušaj terorizma, dok još traje suđenje lideru treće partije Nebojši Medojevićuzbog pranja novca za potrebe kampanje DF-a.

Aron Šaviv je međunarodno poznat strateg za izborne kampanje koji je specijalizovan za partije desnog centra.

Za potrebe kampanje Demokratskog fronta (DF) sa računa kompanije “Derker” plaćano je oglašavanje na društvenoj mreži Fejsbuk za koje je uplaćeno skoro 156 hiljada američkih dolara. Jednoj podgoričkoj kompaniji plaćeno je gotovo 47 hiljada eura za izradu predizbornih reklama, dok je marketinškim firmama iz Beograda i Slovačke plaćeno preko 350.000 eura.

Sa tog računa je uplaćeno i 22 hiljade eura na visa debitne kartice, koje je, kako sumnjaju u SDT-u, Šaviv trošio u Crnoj Gori za tekuće potrebe.

Čađenović je ranije kazao da do sada prikupljeni dokazi ukazuju do stepena osnovane sumnje da je Šaviv od jula 2016. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je, tvrdi, planirala nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore i likvidaciju službenika Uprave policije Crne Gore u oktobru 2016. godine.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A. S. prihvatio da u okviru kriminalne organizacije postupa po naredbama i uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije, da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac, koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana, koji je uplaćen od strane zasad neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, da tako primljen novac prosljeđuje drugim članovima kriminalne organizacije, da sam vrši plaćanje za potrebe pripadnika kriminalne organizacije u Crnoj Gori i inostranstvu, da plaća račune za sprovođenje političke kampanje, da sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodi aktivnosti na teritoriji Crne Gore u cilju elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i njihovog fizičkog obezbjeđenja“, kazao je Čađenović na nedavno održanoj pres konferenciji.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com