U Tuzima će se graditi spomenik Skenderbegu - Volim Podgoricu

U Tuzima će se graditi spomenik Skenderbegu

Odbornici opštine Tuzi raspravljaće na današnjoj sjednici o podizanju spomen-obilježja posvećenom Đerđu Kastriotu Skenderbegu. Spomenik bi, kako se navodi u Prijedlogu odluke, trebalo da bude postavljen na platou istoimene Osnovne škole “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” u Zatrijepču.

Planirano je da se spomenik izradi od izlivene bronze, u formi biste, visine 120 centimetara, širine prsa 45 centimetara i širine ramena 80 centimetara. Dimenzije postamenta biće 140 centimetara visine, 80 širine, dok će ukupna visina biste sa postamentom biti 260 centimetara.

U Prijedlogu odluke, koji će se danas naći pred odbornicima najmlađe crnogorske opštine, navodi se da će frontalno, na postamentu spomenika biti ispisan latiničnim pismom tekst sljedeće sadržine Gjergj Kastrioti Skenderbeu 1405 1468, Đerđ Kastrioti Skenderbeg 1405 1468.

Sredstva za podizanje spomenika obezbijediće Fondacija “Trieshi” iz Njujorka u SAD, a za održavanje spomenika biće zadužena OS “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”. Rok za podizanje spomenika je do kraja ove godine.

U Obrazloženju ove odluke navodi se da je SO Tuzi, na sjednici održanoj 18. jula ove godine, usvojila Program o izmjenama i dopunama programa podizanja spomen-obilježja posvećenom Đerđu Kastriotu Skenderbegu. Kako bi realizovali ovaj projekat neophodno je da skupština donese i Odluku na osnovu koje proizilazi pravo postavljanja spomenika.

Iz Albanske alternative su još prošle godine najavili podizanje spomenika Skenderbegu, navodeći da bi to doprinijelo podizanju svijesti za slobodu, saradnju, kao i njeno očuvanje i unapređenje sradanje sa ostalim narodima koji žive na teritoriji Crne Gore.

Skenderbeg je bio srednjevjekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. vijeka kontrolisala djelove centralne Albanije i istočne Makedonije.

Za albanski narod, kako kažu, on predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com