Home / NOVOSTI / Društvo / Fejzić: Nijedno društvo nije uspjelo da uspostavi potpunu pravdu i blagostanje

Fejzić: Nijedno društvo nije uspjelo da uspostavi potpunu pravdu i blagostanje

Povodom Kurban-bajrama reis Rifat efendija Fejzić je u bajramskoj poručio da nijedan savremeni društveno politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje.

Bajramsku poruku reisa prenosimo u cjelosti:

Pred nama je veliki praznik – Hadžijski kurban bajram.

Priča o kurbanu kreće od samog nastanka ljudskog roda i sinova Ademovih, a.s., Habila i Kabila. Svojom pravednošću Allah, dž.š., prima Habilov kurban, a odbija Kabilov zbog njegove pohlepe i sebičnosti. Međutim, nakon što je Uzvišeni ukazao na dobro i zlo, čovjeku je ostavio slobodu izbora. Tako Kabil birajući zlo oduzima život nevinom bratu i pada prva ljudska i bratska krv na zemlji.

Dakle, dunjalučka sudbina nije Allahova, dž.š., kazna, niti nagrada, već iskušenje i prilika za dostizanje Njegove milosti i vječne nagrade. Taj teret nosili su i Božiji poslanici iako su bili najodabraniji iz ljudskog roda. Imamo primjer kušnje Ibrahima, a.s., na koji nas podsjeća i ovaj Bajram. Njegovoj odlučnosti da u ime Boga žrtvuje najdraže Allah, dž.š., se smilovao kurbanom kakvog danas prinosimo. Bila je to poruka da se u vjerskom i civilizacijskom sistemu ne može žrtvovati čovjek, kako se to radilo u paganizmu.

Potvrda svetosti ljudskog života značila je prekretnicu iz varvarstva ka uspostavljanju humanog poretka na Zemlji. Istu poruku nosi i hadž, obred koji je, takođe, vezan za bajram. Milioni hadžija svjedoče jednakost stečenu rođenjem i ideal ravnopravnosti bez obzira na razlike u rasi, porijeklu, rodu ili društvenom statusu.

Pa ipak, svijet u kojem živimo pun je razlika i nepravde. Nijedan savremeni društveno politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje. Međutim, vjera u Boga i Njegovu apsolutnu pravdu jesu nada i inspiracija svima nama da se za nju nepokolebljivo zalažemo i na ovome svijetu.

Dragi vjernici,

Neka ovaj Bajram otvori vrata radosti u našim domovima i srcima za sve ljude. Neka nam osvijetli put napretka i sreće na oba svijeta. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje.

Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Bajram!

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar Kurban bajramin!

loading...

One comment

  1. If you are going away to watch funny videos on the internet then I suggest you to visit this web page, it carries genuinely therefore funny not only video clips but also other stuff.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com