PODGORICA: Grijete li se na drva? Ovo su aktuelne cijene! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Grijete li se na drva? Ovo su aktuelne cijene!

Iako sezona grijanja još nije počela, oni koji se griju “na drva” već sada na podgoričkim ulicama mogu da ih kupe po cijenama koje su, prema riječima prodavaca, na istom nivou kao i proteklih godina.

Kubik bukovih drva u trupicama može se trgovati za 38 eura, u metricama za 35, dok su cijepana 45 eura.

Prodavac Milovan Bulatović kazao je “Vijestima” da su pojedini građani ranije nego prethodnih godina tražili da im obezbijedi drva.

On takozvana “pitoma” drva na metrice prodaje za 45 eura po kubiku, a bukova za 37 eura.
“Narod se raspituje, mnogo njih se sada grije na drva, jer je i ekonomičnije i zdravije nego na struju. Sva drva koja dotjeramo prodamo”, tvrdi jedan od prodavaca.

Prodavci tvrde i da je ponuda ove godine nešto slabija, jer se drva, i pored kontrola nadležnih, švercuju prema Albaniji, jer se tamo kubik može prodati i do tri puta skuplje nego u Crnoj Gori.

Zbog nedostatka drva za ogrijev i deficita drva za preradu, Vlada je u martu prošle godine zabranila izvoz svih drvnih sirovina do maja ove godine.

Prema zvaničnim podacima, u glavnom gradu od 57.346 domaćinstava, više od polovine – njih 29.463 – koriste za grijanje drva.

Od toga broja, preko 35.000 domaćinstava je sa područja glavnog grada, a ostali su sa područja Zete i Malesije.

“Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva”, navodi se u dokumentaciji.
Albanija je prije nekoliko godina zabranila sječu na 10 godina.

Zbog toga je prije tri godine “cvjetala” trgovina prema toj zemlji iz naše države, a za kubik su u toj državi plaćali i do 120 eura. Dosta trupaca transportovano je i za Kosovo, gdje su, takođe, za kubik izdvajali dosta novca.

Vijesti

43 komentara

  1. A grijemo se, sto se ne bi grijali. Mada sam ja vise za pelet, umjesto drva, samo bi valjalo napraviti neku akciju da se to sve transformise. Ako se nema para, samo vicite, imaju ova kazina i kladionice, njima udariti junacki porez pa da vidis kako se ima para. Kao kod engleza, 50% pa vi cinite sta ocete… Prema Casino Guru sajtu, onlajn kazina sa podrucja nase zemlje pokupila milione evri… Mora se to iskoristiti, uloziti u neke stvari da se ljudima olaksa zivot a i sacuva okolina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com