Home / NOVOSTI / Ekonomija / KAKO JE BLAŽO POSTAO VLASNIK MILIONSKE FIRME: Milo mu je prodao za JEDAN EURO, a onda ga sin razriješio

KAKO JE BLAŽO POSTAO VLASNIK MILIONSKE FIRME: Milo mu je prodao za JEDAN EURO, a onda ga sin razriješio

Predsjednik države Crne Gore i čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović prodao je svom sinu Blažu Đukanoviću za jedan euro podgoričku kompaniju „Kapital invest“, koja je nekoliko mjeseci prije prodaje prijavila 1,1 milion eura kapitala i 1,6 miliona eura dobiti od kamata i prodaje akcija.

To se može vidjeti u dokumentaciji te firme, predatoj Poreskoj upravi, u koju je „Dan“ imao uvid.

Ugovorom o prenosu udjela mlađi Đukanović se obavezao da svom ocu jedan euro isplati najkasnije u roku od tri dana od dana potpisivanja i ovjere ugovora. Radi se o dokumentu, koji je potpisan 23. maja 2018. godine pred podgoričkim notarom Dragoljubom Strugarom, koji je ovjeru Đukanovićima naplatio 25,41 euro, s uračunatim PDV-om.

Nakon prodaje udjela promijenjen je statut kompanije „Kapital invest“ u koji je upisan Blažo Đukanović. Dokumentacija je dostavljena Poreskoj upravi, odnosno Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), koji je evidentirao promjenu vlasnika firme. Milo Đukanović je u aprilu prošle godine pobijedio na izborima za predsjednika. On je 20. maja 2018. godine položio zakletvu pred poslanicima Skupštine, čime je i zvanično stupio na funkciju šefa države. Interesantno je da je mlađi Đukanović svog oca 12. juna 2018. godine razriješio funkcije ovlašćenog zastupnika u preduzeću „Kapital invest“.

Zakon o sprečavanju korupcije, u članu 11 predviđa da lice, koje je imenovano na javnu funkciju, mora u roku od 30 dana od dana izbora, odnosno imenovanja, da podnese ostavku na dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu. Kako je Milo Đukanović razriješen s funkcije ovlašćenog zastupnika firme „Kapital invest“ prije isteka tog zakonskog roka, on nije morao na tu funkciju da podnosi ostavku.

U finansijskim iskazima o poslovanju, koji su predati Poreskoj upravi, piše da je ukupna aktiva Đukanovićeve kompanije na dan 31. decembar 2018. godine bila 1.160.870 eura. Godinu ranije ukupna aktiva firme „Kapital invest“ iznosila je 1.170.530 eura. Mlađi Đukanović je u prošloj godini povećao kratkoročne finansijske plasmane za iznos od 633.000 eura, dok je neraspoređena dobit firme ostala na nivou iz 2017. godine, odnosno iznosu od 1.658.418 eura. Do prošle godine firma lidera DPS-a ranije je oročila preko milion eura kod Prve banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović. Milo Đukanović je prije dvije i po godine izjavio da on sina nije školovao za državni posao, već za nešto unosnije. Nije, međutim, pomenuo da će to „unosnije” da znači dobijanje državnih tendera i koncesija, preko njegovih kompanija „BB solar“ i „BB hidro“.

U firmi BB solar, sin Mila Đukanovića vlasnik je 50 odsto kapitala, dok je vlasnik druge polovine Ivan Burzanović. Djelatnost te kompanije je postavljanje električnih instalacija. Finansijski izvještaji, iz Poreske uprave, pokazuju da je firma „BB solar“ u prošloj godini imala neraspoređenu dobit u iznosu od 351.410 eura. Ta kompanija mlađeg Điukanovića veliki broj poslova (tendera) dobija od države. Firma „BB solar“ godinama unazad se kreditira kod Prve banke. Jedan te isti prostor u Podgorici zalagala je za nekoliko kredita kod te banke. Đukanović i Burzanović su suvlasnici i u firmi „BB hidro“, koja je dobila dvije koncesije za izgradnju mini-hidroelektrana kod Kolašina. Finansijski iskazi o poslovanju tog preduzeća pokazuju da su tokom prošle godine poslovali negativno sa gubitkom od 23.926 eura. Veći prihodi te kompanije očekuju se kada izgrade objekte za proizvodnju obnovljive električne energije.

Odbijena prijava za konflikt interesa
„Dan“ je sredinom prošlog mjeseca objavio da je Investiciono-razvojni fond (IRF), čiji je vlasnik država, odobrio firmi „BB solar“ kredit od 150 hiljada. To je drugi kredit koji je IRF dao Blažu Đukanoviću u kratkom periodu. Prošle godine je njegova druga firma „BB hidro“ dobila 1,5 miliona eura kredita za izgradnju mini-hidroelektrane Bistrica u Kolašinu. Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) sredinom marta prošle godine odbila je prijavu za konflikt interesa, vezano za posao izrade prostornog plana „Prokletije“ braće Mila i Aca Đukanovića.

Nakon toga je i Specijalno tužilaštvo ukazalo da braća Đukanović u tom poslu nijesu počinila nijedno krivično djelo. ASK i državno tužilaštvo su postupali po prijavi koju je 6. februara predala nevladina organizacija KOD, a u vezi s izradom prostornog plana „Prokletije“. Posao izrade tog plana je u proljeće 2015. godine od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobio konzorcijum na čelu s Republičkim zavodom za urbanizam i projektovanje (RZUP), čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović, dok je firma „Kapital invest” naknadno angažovana kao podizvođač.

Izvor dan.co.me

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com