Home / NOVOSTI / Društvo / VEČERAS JE ČUDESNA NOĆ, POŽELITE MNOGO ŽELJA! Nađite dobro mjesto, gledajte U NEBO I – ČEKAJTE

VEČERAS JE ČUDESNA NOĆ, POŽELITE MNOGO ŽELJA! Nađite dobro mjesto, gledajte U NEBO I – ČEKAJTE

Nakon tropskog dana čeka nas kiša meteora i – pun mjesec!

Padavina neće biti, a noć će biti topla. Idealno da pronađete neko lijepo mjesto, daleko od svjetiljki koje kvare nebo i posmatrate meteore koji paraju nebo.

Ako budete imali sreće, možete vidjeti i više od 10 zvijezda padalica, pa nemojte štedjeti želje!

Meteorski roj Perseida ove godine će, prema prognozama, maksimum aktivnosti imatiu noći između 12. i 13. avgusta kada će moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat. Posmatranje meteorske kiše ove godine će ometati Mjesec, koji će u to vrijeme biti skoro pun.

Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće između 22 sata do jutra, a kako očima treba oko pola sata da se priviknu na mrak, budite strpljivi…

Prosječna aktivnost Perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Mjeseca, a za posmatranje treba pronaći mjesto što dalje od izvora svjetla i svjetlosnog zagađenja.

Matično tijelo Perseida je kometa 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazvežđe Persej. Maksimalna aktivnost je između 10. i 13. avgusta, a maksimalni broj meteora je od 80 do 100 u satu.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com