Grabar Kitarović: Tita sam izbacila iz svog kabineta - Volim Podgoricu

Grabar Kitarović: Tita sam izbacila iz svog kabineta

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je da je iz svog kabineta izbacila bistu doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Naime, na pitanje nije li Tito najveći hrvatski izdajnik i zločinac kojeg komunisti slave svake godine u Kumrovcu, Kitarovićeva je jasna:

“Ja sam sklonila Tita iz svog kabineta. Mislim da jasnija nisam mogla biti”, kazala je ona.

Saglasivši se da su Jugoslavija i komunizam predstavljali zločin nad Hrvatskom i hrvatskim narodom, Grabar Kitarovićev je govorila i o Jasenovcu, rekavši da se, naravno, pitala gde su kosti tih “83.000 jasenovačkih žrtava”.

Dobijala je, kaže, svakakve odgovore.

Smatra da treba sprovesti kompletnu forenziku i dodaje da Hrvatska još nje proučila arhive koji su, kako kaže, nažalost, još u Beogradu i koje treba vratiti u Hrvatsku.

“Tek tada ćemo pouzdanije moći da utvrdimo šta je žrtvama u Jasenovcu, ali i sa svim ostalim žrtvama, od Blajburga nadalje. Ponavljam: svi su totalitarizmi grozni i svakoj žrtvi treba odati počast. Ne prihvatam argumente onih u Hrvatskoj koji žrtve Blajburga i Križnoga puta opravdavaju tako što kažu da su to bile ubice, pa ih je trebalo ubiti. Ne! Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica”, rekla je Grabar Kitarovićev.

Ne odustaje, dodala je, od “međunarodne istrage” Jasenovca, ali da, s obzirom na to da nema izvršnu vlast po tom pitanju, vlada treba da odobri taj projekat.

Predsjednica je govorila i o Vukovaru, a na pitanje ne čini li joj se da je forsiranje uvođenja ćirilice u tom gradu dio “projekta velikosrpske srbizacije Vukovara kako bi se sjutra, kad se uvede ćirilica na osnovu vjerovatno lažnog popisa stanovništva, Hrvatska ucjenjivala s podjelom suvereniteta i stvaranja neke srpske autonomije”, Kitarovićeva kaže da to ne dolazi u obzir, te da je “Vukovar Hrvatska i uvek će biti Hrvatska”, bez obzira na to koliki je postotak Srba u tom gradu.

 

 

 

Tanjug

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com