Home / NOVOSTI / Hronika / HOROR LJETOVANJE NA JADRANU: VEČERALI ŠKOLJKE U RESTORANU, A ONDA JE KRENUO PAKAO: Od trovanja jedna osoba preminula, a dječak (5) i djevojčica (14) se BORE ZA ŽIVOT, otkazuju im organi

HOROR LJETOVANJE NA JADRANU: VEČERALI ŠKOLJKE U RESTORANU, A ONDA JE KRENUO PAKAO: Od trovanja jedna osoba preminula, a dječak (5) i djevojčica (14) se BORE ZA ŽIVOT, otkazuju im organi

Tri odrasle osobe koje su primljene u splitski KBC zbog navodnog trovanja hranom stabilno su, dok su simptomi kod dvoje male djece teži i oni se nalaze na intenzivnoj nezi, izjavio je doktor Dragan Ledina iz Kliničkog bolničkog centra Split.

“Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne prirode, to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja”, rekao je Ledina na vanrednoj konferenciji za novinare nakon što je jedan muškarac koji se nalazio s tim osobama u društvu preminuo, a ostali helikopterom dovezeni u splitske bolnice.

Prema informacijama iz medija šest osoba, italijanskih državljana,četiri starije i dvoje djece, bilo je na večeri u restoranu na Hvaru, da bi kasnije tokom noći jedna od njih preminula, a brod na kojem su plovili morao je da pristane u hvarsku luku. Policija je prethodno saopštila da sumnja da je riječ o trovanju hranom. Rekao je i da nije siguran da li je uzrok tegoba neka zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja.

“Njihova obrada je u toku, u dva smera, infektivno i toksikološka analiza njihovih uzoraka krvi”, naglasio je Ledina i dodao da su sprovedeni osnovni laboratorijski nalazi, te da u krvnoj slici ima samo malih odstupanja.

Doktorka Branka Polić izjavila je da su djeca u životnoj opasnosti. Dječak od nepunih pet godina i 14-godišnja djevojčica, nalaze u jako teškom stanju i na respiratoru su, a došlo je i do otkazivanja više organa.

”Najprije je počelo sa neurološkim simptomima, a onda su počeli da otkazuju srca, pluća, jetre. Svi vitalni organi su trenutno otkazali”, rekla je Polićeva.

Više informacija biće dostupno sutra, a Ledina je zaključio da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana, da bi se moglo pretpostaviti da je riječ o trovanju hranom. Rekao je i da je moguće da nisu školjke uzrok trovanja, s obzirom da su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba. sumnja se i na trovanje gasom.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com