Home / LJUDI / OVAJ MLADIĆ JE APLICIRAO NA 480 OGLASA ZA POSAO: Mislite li da je negdje primljen? Evo koliko je odgovora dobio!

OVAJ MLADIĆ JE APLICIRAO NA 480 OGLASA ZA POSAO: Mislite li da je negdje primljen? Evo koliko je odgovora dobio!

U većini slučajeva, prijaviti se na konkurs za posao u državnoj instituciji u Bosni i Hercegovini košta živaca, ali i novca.

Potvrdila je to i priča Mirzeta Omerovića iz Kladnja, diplomiranog ekonomiste koji je ispričao svoje vrlo stresno iskustvo, a takvih i sličnih iskustava ima veoma mnogo.

Kako piše klix.ba u potrazi za poslom Mirzet je aplicirao na čak 480 oglasa, od čega je na samo 12 aplikacija dobio odgovor da nije primljen.

Uslovi za posao bili su, između ostalog, univerzitetska diploma, poznavanje engleskog jezika i dvije godine iskustva na istim ili sličnim poslovima.

I to su samo osnovni uslovi.

U konkursima se traže obrazovanje i iskustvo koji bi u igri trebalo da ostave samo najbolje kandidate.

Omerović se nadao da je on bio jedan od najboljih, ali nedostatak novca da bi ispunio sve uslove koji se od njega traže, nisu ga svrstali u tu kategoriju.

“Da li je normalno da osoba koja ima završen državni fakultet pošalje 480 prijava i ne dobije posao? U Bosni i Hercegovini jeste. Da li je normalno da od tih 480 prijava dobijete samo 12 odgovora? U Bosni i Hercegovini jeste. Da li je normalno da kao odgovor na postavljeno pitanje zašto niste primljeni dobijete odgovor – Zato? U Bosni i Hercegovini jeste”, kaže ogorčeno Omerović.

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Omerović je maštao da će se u najboljem slučaju jednog dana zaposliti u nekoj državnoj instituciji.

Ali, kamen spoticanja bio je upravo nedostatak novca koji mu je bio potreban da ispuni sve uslove koji su traženi u konkursima.

U više od devedeset odsto konkursa za državni posao od kandidata se traži da ima sertifikat o znanju engleskog jezika koji košta. Osim toga, potrebno je da imate završen kurs informatike, koji se, takođe, plaća.

“U većini slučajeva u konkursima se traži da imate i dokaz o položenom vozačkom ispitu. Da li se iko pita šta ćemo mi koji nemamo roditelje koji imaju veliku ili bilo kakvu platu da to finansiraju? Znači, u startu se pravi razlika između onih koji imaju dobru pozadinu i onih koji nemaju. I čak ni tada, kada sve to platiš kako bi ispunio uslove za konkurs na koji si aplicirao, ne znači da ćeš dobiti posao”, kaže Omerović.

S druge strane, Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovina organ je koji je zadužen da u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine raspisuje konkurse u ime državnih institucija. Aplikant je dužan prilikom prijave na konkurs za posao da dostavi potvrdu o odgovarajućoj stručnoj spremi.

To podrazumijeva dostavljanje kopija ovjerenih diploma, uvjerenje o državljanstvu koje nije starije od šest mjeseci, uvjerenje o položenom javnom ispitu koje, takođe, košta.

Ukoliko samo jedan dokument iz konkursa nedostaje ili jedan od potrebnih dokumenata nije ovjeren, kandidat će biti diskvalifikovan. I sav trud uzalu
klix.ba

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com