SPREMITE SE, OD DANAS ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM: Kazne i do 20.000 eura! - Volim Podgoricu

SPREMITE SE, OD DANAS ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM: Kazne i do 20.000 eura!

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda danas stupa na snagu, pa će tako biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru. Ko prekrši odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20 hiljada eura.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, poslanici su u parlamentu usvojili jednoglasno sa 42 glasa, 31. jula.

Predviđeno je da stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje 16. jula ministar zdravlja Kenan Hrapović je rekao da je inicijativa za ovaj zakon uslijedila zato što dosadašnji akti koji uređuju ovu oblast nijesu dali očekivane rezultate.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Kako predviđa Zakon, prostorija u kojoj se puši mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Od 500 do 20.000 je kazna za pravno lice, od 150 do 6.000 eura za preduzetnika, od 200 do 2.000 za odgovorno lice u pravnom licu, a za fizička lice koje se zatekne da puši, 30 do hiljadu eura.

Zabrana pušenja već je na snazi kod naših susjeda.

Iskustvo u Crnoj Gori pokazuje da je od donošenja zakona do njegove implementacije, dug put.

Zato je na potezu država, koja će opet pokleknuti ili konačno istrajati da i kroz zabranu pusenja na javnim mjestima postanemo dio civilizovanog svijeta.

Ministar Hrapović ranije je saopštio da u našoj državi od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

1 komentar

  1. Thanks so much for this information. I have to let you know I concur on several of the points you make here and others may require some further review, but I can see your viewpoint.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com