“Zbog čega funkcioneri KOJI MJESEČNO ZARAĐUJU 4.000 EURA, dobijaju stambene kredit sa ratom od 40 eura?” - Volim Podgoricu

“Zbog čega funkcioneri KOJI MJESEČNO ZARAĐUJU 4.000 EURA, dobijaju stambene kredit sa ratom od 40 eura?”

MANS je zatražio od premijera Duška Markovića da objasni zašto je Vlada poklanjala stanove javnim funkcionerima koji treba da kontrolišu da li ta Vlada radi zakonito ili krši prava građana. Zatražili smo da se objave svi podaci o uslovima pod kojima su svi javni funkcioneri dobili kredite i stanove, i iznosima koji su im poklonjeni na račun budžeta koji pune građani Crne Gore.

Pitamo premijera Duška Markovića po kom osnovu su neki javni funkcioneri dobijali novac iz budžeta i to po više puta?, navodi se u saopštenju ove NVO.

Saopštenje prenosimo integralno:

Zbog čega su oni toliko povlašćeni u odnosu na ostale građane Crne Gore? Zbog čega funkcioner koji mjesečno zarađuje 4 000 eura, i po više puta dobija stambeni kredit za koji mu mjesečna rata ne prelazi 40 eura?

Istovremeno običan građanin Crne Gore, podstanar, koji radi za deset puta manju platu, često i 7 dana u nedelji bez osiguranja, plaća ogromne kamate da bi riješio stambeno pitanje. Kada tom građaninu Vlada prekrši neko njegovo pravo, onda on treba da ide po pravdu kod funkcionera kome je ta Vlada poklonila novac ili stan.

Naime, funkcioneri sudske vlasti i nezavisnih agencija, koji imaju plate po više hiljada eura, su dobijali velike iznose od Vlade i to po nekoliko puta, a upravo ti funkcioneri odlučuju o zakonitosti odluka izvršne vlasti koja im poklanja novac i stanove.

Zato građani imaju pravo da znaju sve uslove pod kojima je Vlada privilegovala te funkcionere i koliko tačno novca su dobili. Ovo je posebno značajno imajući u vidu da su mnogi od njih sakrili da su dobili novac ili nekretnine od države, i nisu ih prijavili u svojim izvještajima.

MANS je podnio zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekretarijatu Vlade, tražeći da bude objavljena kompletna dokumentacija.

Sada su javnosti dostupne samo šture informacije o imenima funkcionera, ali građani nemaju informaciju koliko novca je tim funkcionerima poklonjeno na račun državnog budžeta, a koliko su morali da vrate državi, odnosno kakvo je bilo obrazloženje onih koji su donosili odluke o razlozima iz kojih je tim funkcionerima dat novac iz budžeta.

U zaključcima Vlade, koje smo tražili od Generalnog sekretarijata, se nalaze podaci o iznosima kredita koji su funkcioneri zaista morali da vrate, odnosno cijenama po kojima su državi platili stanove, i informacije o iznosima koji su im poklonjeni iz budžeta, a moralo bi se nalaziti i neko obrazloženje takvih odluka.

Naime, poznato je da su neki funkcioneri vraćali samo manji dio iznosa dobijenog kredita, pa bi uzeli 50 000 eura, a državi vraćali samo 10 ili 15 000 eura. Poznato je i da su neki djeci poklanjali stanove koje su dobijali od države, a onda ponovo dobijali novac za nove stanove od države.

Zato tražimo da Vlada konačno postupi po više sudskih presuda koje su donijete na osnovu tužbi MANS-a i objavi i podatke o funkcionerima koji su dobili stanove ili kredite u prethodnom periodu kako bi javnost konačno saznala ko je, koliko puta, pod kojim uslovima i iz kojih razloga, kao i na osnovu čije odluke, dobio novac iz budžeta građana Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com