OŠTEĆENO 4.000 KOMADA NOVČANICA: Zamijenjeno 250 hiljada eura - Volim Podgoricu

OŠTEĆENO 4.000 KOMADA NOVČANICA: Zamijenjeno 250 hiljada eura

Ukupno 4.000 komada oštećenih novčanica, vrijednih 250.000 eura, zamijenjeno je u Crnoj Gori od početka godine, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci.

Najveći broj novčanica, kako su kazali u vrhovnoj monetarnoj instituciji, do stavili su građani.

“Najveći broj oštećenih novčanica je dostavljen od strane građana, a zamjena se u skladu sa postojećim propisima vrši na šalteru Trezora Centralne banke, u Ulici Novaka Miloševa u Podgorici”, kazali su u CBCG.

Prije svega, neophodno je provjeriti identitet podnosioca zahtjeva. Ako postoji opravdana sumnja da novčanica potiče iz krivičnog djela ili da je namjerno oštećena, onda je donosilac dužan dati pisano objašnjenje o uzrocima oštećenja.

Zamjenu oštećenog novca CBCG vrši besplatno, a potom ih povlači iz opticaja i mijenja ih u korespondentskoj banci u inostranstvu, što je definisano Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca. Zamjenjuje se i nepodobni kovani novac koji je usljed opticaja, pohabanosti, korozije ili fizičkih uticaja promijenio neke od karakteristika, a za koji se sa sigurnošću može ustanoviti da je originalan.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com