Zatvorili 125 firmi, napisali 1.05 miliona eura kazni - Volim Podgoricu

Zatvorili 125 firmi, napisali 1.05 miliona eura kazni

Poreski inpektori su od početka juna ove godine obavili 3.553 provjere regularnosti poslovanja poreskih obveznika u dijelu opšte poreske registracije, evidentiranja prometa preko registar kasa, uplate dnevnih pazara i prijavljivanja radnika, a nepravilnosti su utvrđene kod 495 poreskih obveznika.

“Izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.051.000 eura. U ovom periodu kod 125 poreskih obveznika preduzeta je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, u skladu sa članom 88 Zakona o poreskoj administraciji”, saopšteno je “Vijestima” iz PU.

Poslije aktivnosti realizovanih radi podsticanja obveznika na dobrovoljno poštovanje poreskih propisa u pripremi za glavnu ljetnju sezonu, inspektori intezivno prate rad tokom sezone na cjelokupnoj teritoriji države, a sa posebnim fokusom na primorskim opštinama i sjevernoj regiji, koje predstavljaju prepoznatu turističku destinaciju.

“Važno je istaći da se inspekcijski nadzor usmjerava na osnovu analize rizika, odnosno da je isti prvenstveno namijenjen obveznicima kod kojih je u ranijem periodu utvrđeno neregularno poslovanje ili koji posluju u djelatnostima koje su prepoznate kao rizične po poštovanje poreskih propisa”, dodali su iz PU.

Spisak 10 obveznika od Kotora do Ulcinja kod kojih je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji

Kod najvećeg broja obveznika, kako napominju iz PU, uočljivo je uspostavljanje regularnosti u poslovanju nakon mjera inspekcijskog nadzora, „dok se kod onih obveznika koji ni nakon čak i višestrukog sankcionisanja poslovanje ne upodobe sa zakonom izriče mjera zabrane obavljanja djelatnosti“.

“Treba naglasiti da mjere inspekcijskog nadzora imaju direktne i indirektne efekte  – uspostavljanje poreske discipline u dijelu daljeg prijavljivanja i plaćanja obaveza, ali i naplate zaostalih poreskih potraživanja. Tako poreski obveznici kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti stiču uslove za ponovno otpočinjanje rada tek nakon što izmire sve dospjele obaveze po osnovu poreza i izdatih prekršajnih naloga, podnesu zaostale poreske prijave, kao i prijave sve radnike zaposlene u objektima u kojima posluju“, zaključili su iz PU.

Najviše povećana naplata prihoda u Kotoru i Ulcinju

Poreznici napominju da je „najvažniji indikator uspješnosti praćenja turističke sezone rast naplate poreskih prihoda u primorskim opštinama“, tako da je prethodna tri mjeseca za 14 miliona premašila ostvarenje iz istog perioda prošle godine, a

„Posebno je značajno povećanje ostvareno u julu u Kotoru 2,5 miliona eura ili 68 odsto više nego lani, Ulcinju (857 hiljada eura ili 58 odsto više nego lani) i u Herceg Novom 1,2 miliona eura ili 20 odsto više nego lani)“, naveli su iz PU.

Upravo u Kotoru i Ulcinju su se poreznici, tokom sezone, podsjetimo, prethodnih godina najviše suočavali sa nepravilnostima i sivom ekonomijom.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com