CAREVIĆ MOŽE DA BUDE MIRAN: Crnogorska odustala od namjere da istupi iz vlasti - Volim Podgoricu

CAREVIĆ MOŽE DA BUDE MIRAN: Crnogorska odustala od namjere da istupi iz vlasti

Budvanska lokalna uprava, koja je mjesecima na klimavim nogama, za sada će opstati jer Crnogorska partija odustaje od namjere da istupi iz vlasti i pokrene pitanje povjerenja gradonačelniku Marku Batu Careviću (Demokratski front).

Crnogorska će početkom naredne sedmice donijeti zvaničnu odluku oko plana za raskid koalicije na lokalnom nivou i istupanja iz vlasti. Stranački organi ove partije početkom naredne sedmice, na osnovu informacija “Vijesti”, najverovatnije će prihvatiti predlog lidera Vladimira Pavićevića i zamrznuti inicijativu.

Na čekanju će se naći i predlog Crnogorske o preispitivanju podrške gradonačelniku, jer će ta partija sačekati da vidi da li ima budvanski DF snage da se suprotstavi centrali koalicije u Podgorici, odnosno, kako vjeruju, jednom od lidera toga saveza Andriji Mandiću. Mandić je označen da je autor homofobičnih saopštenja, koje je taj politički savez objavio proteklih dana tokom polemike sa Crnogorskom i Demokratama.

“Srbofobija, a ne homofobija”: Mandić(Foto: Boris Pejović)

Novi talas koji je nakon sporenja Demokrata i DF-a oko projekta “Mia investments” zaljuljao lokalnu vlast, krenuo je prije 10-ak dana nakon što je objavljeno da se na platou na Jazu planira organizacija manifestacije „Guča u Budvi“.

Reagovala je Crnogorska koja je objavila da vašaru trubača nije mjesto u Budvi, a potom DF, sa saopštenjem na kojem je potpis Đorđija Vujovića, sa hombofobnim navodima na račun Crnogorske i Demokrata.

Menadžer Budve i visoki funkcioner Nove srpske demokratije Milo Božović se zatim izvinio zbog oštrih riječi koje je DF uputio, posebno na račun odbornika Crnogorske Pera Duletića.

Nakon njega se oglasio i sam Vujović, nekadašnji šef parlamenta i savjetnik Carevića, koji se ogradio od partijskog saopštenja. On je optužio centralu da je njegovo ime zloupotrijebljeno.

Potpredsjednik Opštine i predsjednik Crnogorske u Budvi Vladimir Bulatović juče je na Televiziji Vijesti najavio da će oni napustiti vlast ukoliko ne stigne izvinjenje iz centrale DF-a “za sve prizemne stvari koje su saopštavali prethodnih dana”.

Bulatović

Nakon što su „Vijesti“ potom objavile prepisku iz koje se može zaključiti da je Mandić autor saopštenja ispod koga je Vujović potpisan, Crnogorska je promijenila stav i odlučila da ostane u budvanskoj vlasti.

“Mogli smo da pročitamo dio prepiske funkcionera DF-a Đorđija Vujovića i lidera DF-a Andrije Mandića na osnovu koje je svakome jasno da je Andrija Mandić taj koji piše prljava pisma o političarima iz drugih stranaka i podmeće ih funkcionerima svoje stranke. Mandić je taj čiji je interes da se sruši budvanska vlast i Crnogorska neće dozvoliti da gospodin Mandić taj cilj i ostvari”, rekao je Pavićević. On je dodao da će „zamoliti kolege iz budvanskog odbora da zamrznu privremeno inicijativu za izlazak Crnogorske iz koalicije kako bi spriječili Andriju Mandića da radi svojih interesa koji se tiču saradnje sa DPS-om u Podgorici sruši vlast Budvi.

Iz Nove nijesu potvrdili, ni demantovali da je Mandić pisao saopštenje, kao što se može zaključiti iz poruke.

Oni su rekli da se neće baviti prepiskom i saopštenjem i ponovili da će o Vujovićevoj odgovornosti raspravljati partijski organi, najvjerovatnije nakon ljetnjeg odmora.

Oni navode da je “režim uz pomoć Crnogorske u Budvi uspio da spriječi održavanje festivala narodne muzike na platou Jaz u Grblju, koji su planirali da organizuju politički predstavnici srpskog naroda u budvanskoj vlasti”.

“To je za politički i nacionalni život srpskog naroda ključna informacija i jasna poruka, a sve druge su sporedne i manje važne. Dakle, srpska se truba neće čuti ovog avgusta sa Jaza zato što su oni kojima je naše kulturno nasljeđe odvratno i primitivno uspjeli to da spriječe. Problem je srbofobija, a ne homofobija”, navodi DF u saopštenju.

Carević i Krapović(Foto: Vuk Lajović)

Podsjećaju na “brutalne režimske reakcije na humanitarni koncert koji je prije neko veče održan u Herceg Novom i krivičnih prijava koje podnose protiv srpskih prvaka iz tog grada”.

“Zato se nije smjelo dozvoliti da se nešto slično organizuje u Budvi i javnosti pokaže da srpstvo u Crnoj Gori nije poraženo nego da pruža snažan otpor nasilnoj asimilaciji na svakom mjestu, a posebno u Boki.

Pokušaj da se u prvi plan stavi rasprava o nivou i literarnim uzletima ili padovima našeg snažnog odgovora na šovinističko saopštenje Crnogorske i tema ko je potpisivao a ko davao saglasnost na određeni tekst saopštenja samo je pokušaj da se zamaskira i prikrije ovaj ključni problem“, smatraju u DF.

Guča u Budvi propala nakon hapšenja Mirkovića

Da manifestacije Guča u Budvi, koja je trebalo da bude održana 24. i 25. maja i za šta je Opština Budva dobila saglasnost vlasnika zemlje u zaleđu plaže Jaz, neće biti, bilo je jasno kada je prošle sedmice uhapšen estradni menadžer i nekadašnji predsjednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković, koji je inicijator ideje.

Mirkoviću je crnogorska policija na osnovu potjernice Srbije stavila lisice, i on je isporučen na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne. Viši sud u Zaječaru pravosnažno je u maju osudio na godinu dana zatvora nekadašnjeg predsjednika SO Mirkovića zbog zloupotrebe službenog položaja, kojom je gradski budžet oštećen za oko 14 miliona dinara 2013. godine.

Inače, kao zvanični organizator manifestacije bila je firma “Smart idea”, sa sjedištem u Budvi, koju je, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, osnovala Vladana Zipalov, dugogodišnja poslovna saradnica Mirkovića.

“Plan je bio istjerati Crnogorsku iz vlasti”

Lider budvanskih Demokrata Dragan Krapović smatra da je plan centrale DF bio da se sruši vlast u Budvi, a da se za to okrivi Demokratska Crna Gora.

„Vjerujem da je plan centrale Demokratskog fronta bio da se sruši vlast u Budvi i da za to budemo mi okrivljeni. Naravno to je kompletna incijativa za organizaciju manifetacije „Guča u Budvi“, te homofobna, ružna i primitivna saopštenja potiču od lidera DF, kako bi se Crnogorska istjerala iz vlasti, a za čiji račun to rade neka sami građani zaključe“, ocijenio je Krapović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com