KAO DA IH I DO SAD NIJE BILO PREVIŠE: Podgorica dobila nove LEŽEĆE POLICAJCE! Jesmo li po ovome lideri u Evropi? - Volim Podgoricu

KAO DA IH I DO SAD NIJE BILO PREVIŠE: Podgorica dobila nove LEŽEĆE POLICAJCE! Jesmo li po ovome lideri u Evropi?

 

Vozači se često žale da u Podgorici, po njihovom mišljenju ima previše ležećih policajaca, kao i da oni štete njihovim vozilima. Međutim, i pored toga na teritoriji glavnog grada postavlaju se novi usporivači brzine-ležeći policajci.

Sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada Lazarela Kalezić kazala je CdM-u da je ove godine postavljeno sedam novih ležećih policajaca.

“Od početka 2019. godine, zahtjeva za ugradnju usporivača brzine je bilo 22, s tim da je odobreno postavljanje na sedam lokacija, a odbijeno na 15”, ističe Kalezić.

Sekretarka naglašava da usporivači brzine utiču na poboljšanje bezbjednosti saobraćaja, posebno u zonama škola i objekata gdje ima mnogo djece.

“U planu su ugradnje platformi na postojećim obilježenim pješačkim prelazima u blizini škola, zdravstvenih ustanova, dječijih igrališta i sličnih objekata”, najavljuje ona.

Usporivači brzine su široki jedan metar, a njihova visina može biti  tri centimetra, pet centimetara ili sedam.

“U Glavnom gradu se najčešće ugrađuju usporivači visine pet centimetara”, dodaje Kalezić.

Ležeći policajci postavljaju se na opštinskim putevima u blizini obrazovnih i zdravstvenih ustanova, igrališta…

Dešava se i da građani sami pokušaju da uklone ili postave ležeće policajce, a za kontrolu i kažnjavanje takvih postupaka nadležna je Komunalna inspekcija.

“Inspektor za puteve je lice koje utvrđuje na terenu i sankcioniše nelegalnu ugradnju betonskih prepreka na javnoj površini”, navodi Kalezić.

Pojašnjava da se Sekretarijatu za sabraćaj se zahtjevom za postavljanje usporivača brzine može obratiti grupa građana, Stambene zgrade, Mjesne zajednice, kompanije…

Podsjetimo, iz Uprave policije su krajem maja saopštili Savjetu za građansku kontrolu rada policije da građani ne mogu predlagati lokacije za kontrolu brzine, odnosno postavljanje ležećih policajaca, jer policija ne raspolaže resursima koji bi se mogli koristiti na osnovu mišljenja zainteresovanih građana.

Ipak, naglasili su da to ne znači da se građani, nakon što uoče određene probleme, ne mogu obratiti Upravi policije, te su poručili da će te probleme adekvatno analizirati u cilju njihovog rješavanja.

CDM

1 komentar

  1. I enjoy you because of all of your labor on this site. My daughter take interest in going through research and it’s simple to grasp why. Many of us hear all regarding the lively means you render great strategies on the web site and as well as boost contribution from other ones on this topic while our child has always been studying a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You have been doing a first class job.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com