REKORDNA SEZONA I U PODGORICI: 15% turista više nego u istom periodu prošle godine - Volim Podgoricu

REKORDNA SEZONA I U PODGORICI: 15% turista više nego u istom periodu prošle godine

Za prvih šest mjeseci Podgoricu je posjetilo više od 75.000 turista, a ostvareno je oko 130.000 noćenja, što je oko 15 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine, kazali su za Pobjedu iz Turističke organizacije Podgorice. Oni očekuju da rezultati za jul i avgust budu nastavak trenda rasta posjete.

Prema podacima Monstata, u junu ove godine naš glavni grad posjetilo je 18.653 turista (8,83 odsto više u odnosu na isti period prošle godine), dok je ostvareno 31.273 noćenja, odnosno 17,37 procenata više u odnosu na uporedni period.

PONUDA

Iz Turističke organizacije ističu da evidentan rast broja noćenja govori u prilog tome da se turisti sve duže zadržavaju u našem gradu, te da Podgorica postaje sve sadržajnija turistička destinacija.

“Zadovoljstvo je istaći da Podgorica postaje dopadljiv i u turističkom smislu, kao glavni grad države kojoj je turizam glavna ekonomska snaga i strateško opredjeljenje. Ona se posmatra sa aspekta glavnog grada koji nema izraženu sezonalnost, koji je dinamičan tokom čitave godine, otvoren za sve posjetioce u duhu crnogorske tradicionalne dobrodošlice i gostoljubivosti. Svakako da je njegova profilacija MICE (kongresni turizam) destinacija, a dominantan profil posjetilaca su upravo biznis turisti, po čemu Podgorica sve više postaje prepoznatljiva”, navode iz Turističke organizacije.

Statusom članstva u ,,ECM/ European cities marketing”, dodaju oni, Podgorica se našla u društvu evropskih glavnih gradova i poznatih turističkih regija, što umnogome doprinosi njenom imidžu i dodatnoj promociji Crne Gore. Iz TOP-a iskazuju zadovoljstvo ostvarenim turističkom progresom u glavnom gradu u posljednih nekoliko godina, što je uslovio niz faktora razvoja, među njima i razvoj turističkog proizvoda Podgorice.

“Svi segmenti u lancu vrijednosti i ponude u glavnom gradu sve više imaju sinergetski karakter, teži se i oblikovanju novih sadržaja turističke ponude, shodno zahtjevima turista, njihovim ukusima i trendovima turističkog tržišta”, poručuju iz Turističke organizacije.

MANIFESTACIJE

Podgorica iz godine u godinu, naglašavaju iz TOP-a, privlači sve veću pažnju i tokom ljetnjih mjeseci, uprkos visokim temperaturama, upravo zbog brojnih sadržaja i manifestacija u tom periodu.

“Tu se svakako izdvaja Podgoričko kulturno ljeto, koje programski sadrži segmente muzike, pozorišta, filma, književnosti, likovne umjetnosti. Sve do 21. septembra, u okviru ove manifestacije, sugrađani i posjetioci naseg glavnog grada će biti u prilici da uživaju u brojnim predstavama, izložbama, promocijama knjiga, koncertima. Ono što takođe obilježava ljeto u glavnom gradu je manifestacija ,,Ajmo na Moraču“, koja se organizuje već petu godinu. S ciljem dodatne promocije i afirmacije Morače, ali i njenih potencijala za razvoj selektivnih oblika turizma i brojnih sportova, u četvrtak, 29. avgusta, organizovaćemo i Revijalnu kajak regatu Podgorica 2019, koja će okupiti veliki broj ljubitelja ovog sporta iz Crne Gore i zemalja regiona”, istakli su iz Turističke organizacije.

Potreban kongresno-sajamski centar

Iz Turističke organizacije kažu da je potreban inovativni i kreativni pristup u osmišljavanju organizovanih programa posjeta, kako za individualce tako i za grupe. Podgorica, ističu oni, ima šansu u kreiranju dodatne vrijednosti ponude, kada su u pitanju incentive/podsticajni programi u formi izleta i upoznavanja zanimljivosti i atrakcija grada, kroz autentičan doživljaj lokalne kulture, tradicije i gastro i vinske ponude.

“U pravcu razvoja grada kao MICE, odnosno kongresne destinacije, potreban je kongresni centar za održavanje sajmova i događaja, a koji bi ujedno bio podsticaj razvoju poslovnog turizma. Kroz inoviranje postojeće ponude i kreiranje razloga za dolazak gostiju, podizanjem kvaliteta ponude, jačanjem saradnje sa turističkom privredom, doprinijeće se pozicioniranju glavnog grada kao još atraktivnije turističke destinacije”, smatraju u TO Podgorice.

Skadarsko jezero omiljena destinacija

U Turističkoj organizaciji izdvajaju NP Skadarsko jezero kao destinaciju koja je najprivlačnija turistima.

“Posjetioci žele da uživaju i u brojnim sadržajima na tom lokalitetu, poput pješačenja, posmatranja ptica, krstarenja jezerom i drugim”, navode iz TO Podgorice.

Turistički atraktivna mjesta su i vinograd Plantaža, najveći u Evropi, vinski podrum Šipčanik, te arheološki lokaliteti Medun i Duklja.

– Pored interesovanja za eko i vinski turizam, postoji veliko interesovanje za vjerski turizam, a posebnu pažnju turistima 1 privlače lokaliteti u zaleđu grada, te forme aktivnog odmora, poput prve panoramske rute „Krug oko Korita” sa Bukumirskim i Rikavačkim jezerom i pješačko-planinarske staze „Gorica Malo brdo Duklja”. Turisti takođe žele da osjete i duh grada, posjećuju Staru varoš, Dvorac Petrovića, muzeje i galerije dodaju iz Turističke organizacije.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com