ROBIJAĆE 45 DANA: Četiri dana svakodnevno tukao suprugu - Volim Podgoricu

ROBIJAĆE 45 DANA: Četiri dana svakodnevno tukao suprugu

Bjelopoljac H.Z. odlukom predsjednika Suda za prekršaje u tom gradu, Alije Beganovića, zbog nasilja u porodici u produženom trajanju kažnjen je sa 45 dana zatvora. On je osuđen jer je četiri dana svakodnevno tukao svoju suprugu H.S.

“Zbog prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u produženom trajanju predsjednik suda Alija Beganović je okrivljenom H.Z. iz Bijelog Polja izrekao kaznu zatvora u trajanju od 45 dana i uputio ga na izdržavanje kazne. Imenovani je prekšaj počinio na štetu supruge H.S. u kontinuitetu četiri dana zaredom, a ona je slučaj prijavila tek četvrtog dana kada više nije mogla da trpi nasilje”, saopšteno je iz tog sud, pišu Dnevne novine.

MINIMUM 10 DANA ZATVORA

Kako propisuje Zakon o zaštiti od nasilja novčanom kaznom od najmanje trostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori ili kaznom zatvora od najmanje deset dana kazniće se za prekršaj član porodice ako upotrijebi fizičku silu, bez obzira da li je nastupila tjelesna povreda drugog člana porodice; prijeti napadom ili izaziva opasnost koja može prouzrokavati osjećaj lične nesigurnosti ili psihički bol drugog člana porodice; verbalno napada, psuje, naziva pogrdnim imenom i na drugi način vrijeđa drugog člana porodice.

Istom kaznom kazniće se lice koje ograničava drugom članu porodice slobodu komuniciranja sa trećim licima, polno uznemirava drugog člana porodice, uhodi i na drugi način grubo uznemirava drugog člana porodice, te oštećuje ili uništava imovinu drugog člana porodice ili pokušava da to učini, uskraćuje osnovna sredstva za egzistenciju drugom članu porodice i drskim ponašanjem ugrožava porodični mir člana sa kojim živi u porodičnoj zajednici.

Ovim zakonom predviđeno je da se novčanom kaznom od najmanje petostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori ili kaznom zatvora od najmanje dvadeset dana kazni za prekršaj punoljetni član porodice ako u prisustvu djeteta učini nasilje, dok se kaznom zatvora od najmanje trideset dana kažnjava za prekršaj član porodice koji učini nasilje nad djetetom.

ZA TRI MJESECA 752 POZIVA SOS LINIJI

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici u periodu od 1. aprila do 30. juna 2019. godine primio je ukupno 752 poziva, od čega je u istom period 13 poziva pristiglo sa teritorije opštine Ulcinj. Nacionalnu liniju najčešće pozivaju žrtve lično, a u ime žrtve pozivaju službenici centara za socijalni rad i centara bezbjednosti, rođaci i građani.

SOS telefon Nikšić je, putem servisa Nacionalne SOS linije, u periodu od 1. januara do 6. avgusta primio 1.706 poziva.

11 ŽENA IZGUBIL BEBU ZBOG FIZIČKOG NASILJA

Podsjetimo, kako je pokazalo istraživanje OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori, koje je rađeno prošle godine, na ukupnom uzorku od 1.227 ispitanica, 11 žena izgubilo je bebu zbog fizičkog ili seksualnog nasilja sadašnjeg ili bivšeg partnera.

Kakose navodi u tom dokumentu, tri žene izjavile su da su zbog zlostavljanja ostale trudne.

“Oko 19 žena požalilo se da je usred zlostavljanja zadobilo prelome, slomljene kosti, razbijene zube. Unutrašnje povrede zabilježene su kod devet ispitanica, dok je modrice ili ogrebotine dobilo njih 51. Usljed zlostavljanja dvije žene od sadašnjih partnera, a oko šest njih od bivšeg partnera, dobile su rane, uganuća, opekotine. Na potres ili neku drugu povredu mozga zbog nasilja požalile su se četiri ispitanice'” podaci su iz istraživanje.

U istraživanju je navedeno i da 83 odsto žena koje su doživjele fizičko i/ili seksualno nasilje od sadašnjeg partnera nijesu kontaktirale policiju ili drugu organizaciju zbog nedostatka povjerenja u institucije.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com