“‘AJDE BJEŽI S PLAŽE! GUBI SE! POLAZI! OVO JE NAŠE!” Smiju li ZAKUPCI JAVNOG DOBRA da ponižavaju i tjeraju građane?! - Volim Podgoricu

“‘AJDE BJEŽI S PLAŽE! GUBI SE! POLAZI! OVO JE NAŠE!” Smiju li ZAKUPCI JAVNOG DOBRA da ponižavaju i tjeraju građane?!

Javno preduzeće Morsko dobro, koje gazduje crnogorskim plažama, nije odgovorilo na pitanja koja im je Portal Volim Podgoricu uputio mejlom još 26. jula, a tiču se bahatog ponašanja zakupaca plaža koje su, i onda kada su zakupljenje – javno dobro!

Naime, više crnogorskih građana, ali i turista požalilo nam se da su neke od plaža, koje su pod zakupom privatnika, sve samo ne javno dobro koje pripada svima.

Naime, građani i turisti koji ne žele da koriste ležaljke i suncobrane koje iznajmljuju zakupci, nerijetko se tretiraju kao neželjeni uljezi, bivaju vrijeđani i, čak, otjerani sa plaža. Osim toga, gotovo svi zakupci plaža stavili su kapije i katance, te se plažama ne može prići nakon 20 časova. Ukoliko pokušate, bićete otjerani i poniženi kao da ste upali na privatni posjed.

Ukoliko turista u Crnoj Gori poželi da ode na noćno kupanje, ili jednostavno sjedne na pijesak pored mora i uživa u njegovom mirisu i šumu talasa. stražari će ga na najgrublji način otjerati kao da je upao na dobro čuvani privatni posjed sa ciljem da pljačka ili učini kakvu drugu nezakonitost.
Djevojke koje su nam se obratile tvrde upravo da su htjele da odu na noćno kupanje. Nekoliko plaža je bilo zaključano katancima, te nisu mogle prići obali, a sa nekoliko su ih otjerali noćni čuvari.
-Svakoga dana plaćamo ležaljke i suncobrane, trošimo novac u plažnim barovima, a kada smo htjele da doživimo ugođaj noćnog kupanja, bile smo brutalno otjerane, kao da smo krenule u neko razbojništvo, kažu djevojke čiji je identitet poznat portalu. Jedna od njih je crnogorska državljanka koja studira u inostranstvu, a dvije su njene drugarice iz Češke i Brazila.
-Bilo me sramota, pričala sam im bajkovite priče o Crnoj Gori i našem narodu, a ovo što smo doživjele je bruka, kaže ova djevojka.

Takođe, jedna gošća koja je, inače rođena Novljanka, a trenuto živi u inostranstvu požalila se da je jedne večeri na najgrublji način otjerao čuvar plaže u Meljinama kojom gazduje novootvoreni turistički kompleks Lazufre u Meljinama.
Došla sam u svoj grad poslije tri godine, šetala sam obalom sama i htjela sam samo da malo posjedim pored mora, na plaži, gdje sam se kupala kao dijete, u vrijeme kada nema gužve, i da uživam u mirisu mora i šumu talasa. Krenula sam ka obali, a čovjek je počeo da viče: “Bježi s plaže! Plaža ne radi! Plaža ne radi!”
-Ma šta ne radi? Ne treba mi ništa, hoću samo da sjednem pored mora.
-Ne može! Zabranjeno je! Plaža ne radi!

Splendido Herceg Novi

I otjerao me prijeteći. Vikao da gazde imaju nadzorne kamere i da će on odgovarati ako vide da je neko na plaži!
Zar nije cilj izdavanja plaža pod zakup privatnicima upravo da se u svakom pogledu omogući turistima i građanima da dožive najljepši ugođaj? Zar su zakupci plaža postali vlasnici plaža, pa, pored toga što dobro zarađuju, mogu da se tako bahato ponašaju, kao da im je to od baba ostalo?!, pita naša čitateljka.
Više građana žalilo se i na tretman na plaži Splendido u Herceg Novom gdje zakupci, koji ovu plažu drže pod zakupom dugi niz godina, kako navode, naplaćuju čak i tuširanje i tjeraju goste sa plaže,
– Naša prijateljica koja inače živi u Londonu ručavala je i doručkovala u spomenutom lokalu svaki dan.
Pred povratak u London, ustala je rano, u svitanje i htjela da vidi izlazak sunca prije nego što otputuje.
Sjela je na praznu terasu Splendida kada je naišao otac vlasnika, i rekao joj ” Šta radis tu, ajde gubi se”
Žena je ustala šokirana, sišla na plažu i sjela na pijesak da bi on došao za njom i najurio je i odatle rekavši
” I ovo je naše. Ajde polazi!”
Zar je to ugostitelj i predstavnik turizma u ovome gradu? Trebam li reći da viđe nikad tu nije svratila?, zaključuje Novljanka u diskusiji na društvenim mrežama, vezano za tretman gostiju na zakupljenim plažama. Sugrađanka joj je odgovorila da “ima jednako loše iskustvo sa tom plažom, i da više ne odlazi tamo, ali da od pisanja po Facebooku nema vajde.
-A vi ako ste bili gošća trebali ste prijaviti Komunalnoj policiji. Jer od pisanja ovdje nema vajde osim što se ljudi uključuju i nadmudruju. Ako je Zakon onda mora biti ispoštovan, a ako nije ispoštovan treba prijaviti nadležnom organu. JER PLAŽE NISU KUPLJENE. ONE SU SAMO ZAKUPLJENE POD ODREĐENIM USLOVIMA UZ SKLAPANJE UGOVORA SA MORSKIM DOBROM. Kome ti uslovi ne odgovaraju ne mora zakupiti plažu. Ima ko hoće, zaključila je revoltirana Novljanka.
Pitanja koja je Portal Volim Podgoricu uputio JP Morsko dobro, a na koja nismo dobili odgovore, sadrže upravo to – da li je bahato ponašanje dijela zakupaca morske obale u skladu sa zakonom i pravilima, odnosno ugovorima koje zakupci potpisuju sa Morskim dobrom?
Očekujemo da Morsko dobro odgovori na pitanja koja se tiču prava svakog građanina da uživa u javnom dobru, bio on bogat, ili pak skromnog materijalnog stanja.
Pitanja za JP Morsko dobro:
1. Da li su zakupci plaža, koje su javno dobro, zakupili i pravo da na najgrublji način tjeraju građane i turiste koji požele da sjednu kraj mora poslije 20h ili požele da dožive noćno kupanje?
2. Na osnovu kog zakona, pravilinika, ili bilo kakvog pravnog osnova, zakupci plaža na crnogorskoj obali stavljaju metalne ograde na ulaze u plaže i zaključavaju ih katancima tokom noći?
3. Na onovu kog pravnog osnova zakupci plaža brane građanima da sjednu na obalu mora i uživaju u njegovim dražima ili da se okupaju u moru?
4. Ukoliko ne postoji pravni osnov za ovakvo skandalozno ponašanje, kome građani mogu da se obrate i prijave ovakvo ponašanje zakupaca?
5. Da li će zakupci plaža koji se ponašaju na ovakav način i šalju izuzetno ružnu sliku iz Crne Gore u svijet, snositi neke konsekvence i kakve?

2 komentara

  1. nije u redu da ix ceraju Ali takozvani turisti se na plazama opijaju ostavljaju smece za sobom i onda je

    normalno da ovi koji su normalni ne mogu doci na nocno kupanje

    1. Ne bi tako davno kada su ovi neplivači ( uglavnom)stidljivo prilazili plažama a sada su biznismeni i siledžije. Sume ,rijeke ,plaže ,more…Kad su iz Stare Crnr Gore osvojili Bar počeli su piti morsku vodu (nije to tako davno bilo prije vijek ipo nepun). Kad primorci povrate vlast na primorju trebaće im mnogo da ponovo povrate kulturu i uljudnost koju donesose irvasi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com