DOM ZDRAVLJA NE DA IMENA LJEKARA: Maja hoće da zna ko je njenom pokojnom sinu prepisivao terapije - Volim Podgoricu

DOM ZDRAVLJA NE DA IMENA LJEKARA: Maja hoće da zna ko je njenom pokojnom sinu prepisivao terapije

Slavka Radunović više od dvije godine ne može da sazna imena ljekara podgoričkog Doma zdravlja (DZPG), koji su liječili njenog pokojnog sina Borka.

Radunovićeva je “Vijestima” dostavila izvod iz elektronskog zdravstvenog kartona njenog sina koji su joj dali iz DZPG-a.

Međutim, pored ljekova koje je uzimao, nijesu napisana imena ljekara koji su propisivali terapije za oboljele od kancera. Nakon što je tražila da joj se, kao članu porodice pokojnika, dostave imena doktora koji su propisivali terapije, iz Doma zdravlja odgovorili su joj da rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka nema pravo na tu informaciju.

Borko Radunović preminuo je iznenada 14. maja 2017. godine, u nepunoj 40. godini. Bio je dugogodišnji zavisnik od psihoaktivnih supstanci. Njegova majka tvrdi da je pored sinovljevog beživotnog tijela pronašla prazne kutije “jakih ljekova”, koje su mu propisivali ljekari podgoričkog Doma zdravlja.

Radunovićeva, ljekarka po struci, sumnja da su mu njene kolege na osnovu lažnih dijagnoza malignih bolesti izdavale jake opijate i time ubrzale njegovu smrt.

Zbog tih sumnji obratila se i Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici. Njena prijava odbačena je nakon vještačenja.

“Predmet formiran po prijavi S. R., a u vezi sa liječenjem njenog sina, pokojnog B. R. u Domu zdravlja, okončan je odlukom tužioca da se neće preduzimati gonjenje protiv nekog lica za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Ova odluka je donijeta nakon pribavljanja medicinske dokumentacije o liječenju pokojnog B. R., koja je vještačena od strane vještaka sudskomedicinske struke”, navodi se u odgovoru tužilaštva “Vijestima”.

Oni nijesu odgovorili da li su utvrdili koliko je ljekara liječilo Radunovića, ko su ti ljekari, ali ni da li su eventualno, naložili da se uradi ekshumacija u cilju pregleda leša i pouzdanog utvrđivanja smrti.

DZPG i dalje ne da imena ljekara
Međutim, i nakon okončanog postupka pred ODT-om, koji je navodno sve vrijeme bio razlog uskraćivanja Radunovićeve za traženu informaciju, ona i dalje ne može da sazna ko je njenom sinu “u enormnim količinama” propisivao flastere – opioide koji pomažu u otklanjanju kancerskog bola.

“Samo želim da konačno saznam ko je u Domu zdravlja liječio mog sina na način na koji ga je liječio. Kao roditelj koji je izgubio svoje dijete imam pravo na to. Želim da znam ko mu je i zbog čega dijagnostifikovao pet vrsta tumora, a nikada ga nije poslao kod specijaliste. Ko mu je propisivao flastere u količini dovoljnoj za sto teških pacijenata”, rekla je Radunovićeva “Vijestima”.

Ispričala je i da se bezuspješno obraćala najprije direktoru DZPG-a Nebojši Kavariću, a potom i ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću.

Iz Doma zdravlja su odgovorili “Vijestima” da “medicinska dokumentacija, koja sadrži podatke koji se odnose na zdravstveno stanje, predstavlja ‘posebnu kategoriju ličnih podataka’, koji se posebno označavaju i štite, shodno odredbama važećeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”.

Kao razlog nedavanja informacija Radunovićevoj navode i rješnje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) iz maja prošle godine kojim je prekinut postupak, jer je prethodno formiran predmet u ODT-u.

Naveli su i da je Radunovićeva “u posjedu kompletne dokumentacije koja se odnosi na predmetni sudski postupak”.

“U predmetu koji se odnosi na dostavu medicinske dokumentacije pokojnog Borka Radunovića, a po zahtjevu njegove majke Slavke Radunović, rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama broj: 06-29-2340-12/18, od 30. 05. 2018. godine, prekinut je postupak, pokrenut po inicijativi za vršenje nadzora Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore br. 06-29-2340-1/18 od 05. 02. 2018. godine, iz razloga što je neophodno riješiti prethodno pitanje formirano kao predmet pred Osnovnim državnim tužilaštvom”, piše u odgovoru DZPCG-a.

Radunovićeva, međutim, tvrdi da dokumentaciju nije dobila posredstvom suda, već da su joj je dali iz Doma zdravlja.

Na toj dokumentaciji pečat je doktorice medicine Jelene Stojović.

“Sada se prave da mi nijesu dali njegovu medicinsku dokumentaciju, a problem je nastao nakon što sam vidjela da nigdje u kartonu nijesu upisana imena izabranih ljekara koji su ga pregledali, sa izuzetkom ljekara psihijatra koja se uredno potpisivao. Neće da mi kažu zašto ih kriju, a samo jedna ljekarka rekla mi je da je odbijala da mu propisuje flastere”, tvrdi ona.

Radunovićeva zakonski ima pravo na podatke
Agencija je, međutim, u tom predmetu dva mjeseca ranije konstatovala da je Radunovićeva nesporni “zakonski korisnik ličnih podataka koji se odnose na medicinsku dokumentaciju” njenog sina i da ima pravo na kopiju te dokumentacije.

“Postupajući po gorenavedenoj inicijativi od strane kontrolora Agencije izvršen je nadzor i sačinjen zapisnik broj 06-29-2340-8/18 od 23. marta 2018. godine. Predmetnim zapisnikom konstatovano je da je majka pokojnika zakonski korisnik ličnih podataka koji se odnose na medicinsku dokumentaciju shodno članu 14 stav 2 Zakona o zdravstvenoj zaštiti u smislu člana 17 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, te da ista ima pravo na dostupnost kopije medicinske dokumentacije”, piše u odgovoru AZLP-a.

Tvrde da je za rješavanje predmeta bilo neophodno utvrditi da li medicinska dokumentacija pacijenta mora sadržati imena ljekara koji su upisivali njegove dijagnoze, ali da su morali prekinuti postupak jer je povodom toga predmet već bio formiran kod ODT-a.

“Dalje je konstatovano da na osnovu analize spisa predmeta za utvrđivanje zakonitosti obrade ličnih podataka, odnosno zakonitosti dostavljanja medicinske dokumentacije za pokojnog B. R. majci S. U. R. je neophodno riješiti prethodno pitanje koje se odnosi na način i okolnosti određivanja i upisivanja spornih dijagnoza u medicinski karton pokojnog B. R., a koje je kao krivični predmet formirano pred Osnovnim državnim tužilaštvom 17. oktobra 2017. godine… Imajući u vidu gorenavedeno, a na osnovu člana 104 stav 1 Zakona o upravnom postupku ovlašćeno službeno lice mora prekinuti upravni postupak kad se prethodno pitanje odnosi na postojanje krivičnog djela, odnosno kad je prethodno pitanje već predmet postupka pred nadležnim sudom, odnosno drugim organom”, pojasnili su iz Agencije.

Tvrde da zbog toga u postupku nadzora nije bilo moguće utvrditi da li je Radunovićevoj dostavljena kopija sinovljevog zdravstvenog kartona sa svim podacima koje karton mora da sadrži, uključujući i identifikaciju ljekara.

AZLP, pak, nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li će nastaviti postupak sada kada je okončan postupak ODT-a u ovom predmetu.

Medicinska dokumentacija mora sadržati ime ljekara
Osnovna medicinska dokumentacija mora sadžati imena ljekara koji su liječili pacijenta. To propisuje važeći Zakon o zbirkama podataka u oblasti zdravstva.

“Osnovna medicinska dokumentacija, koju koriste davaoci zdravstvene zaštite prilikom pružanja zdravstvene zaštite, osnovni je izvor podataka za zbirke podataka. Medicinska dokumentacija vodi se u pisanoj i elektronskoj formi”, navodi se u zakonu.

Osnovna medicinska dokumentacija sadrži, između ostalog, podatke o zdravstvenoj zaštiti, šta podrazumijeva dijagnozu, datum kontakta, planirane kontakte, identifikaciju ljekara, terapiju, upućivanje, razlog privremene nesposobnosti za rad, uzrok smrti, razlog obrade, socijalnu porodičnu anamnezu i plan zdravstvene njege.
Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com