NEVJEROVATNE POSLOVNE SPOSOBNOSTI MLAĐEG ĐUKANOVIĆA Kupio firmu za 40 centi pa zaradio dva miliona - Volim Podgoricu

NEVJEROVATNE POSLOVNE SPOSOBNOSTI MLAĐEG ĐUKANOVIĆA Kupio firmu za 40 centi pa zaradio dva miliona

Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića, izuzetno je uspješan u svom novom biznisu informacionih tehnologija i posjeduje nevjerovatne „poslovne sposobnosti”. To pokazuje dokumentacija do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa.

Radi se o dokumentaciji kompanije „Kodio”, koja je osnovana 11. maja prošle godine za djelatnost „informacionih tehnologija”. Kao osnivači, tada su sa po 50 odsto kapitala upisani Vladimir Perunović i Saša Šćepanović. Mjesec kasnije, tačnije 25. juna 2018. godine, među osnivače te firme ušla je Đukanovićeva kompanija „Kapital invest”, na koju je upisano 40 odsto kapitala, koji je ranije bio upisan na Perunovića (ostao na 10 odsto).

Kako se može vidjeti u dokumentaciji predatoj Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), upravo jedan od osnivača Perunović, praktično je poklonio udio od 40 odsto kompanije „Kodio” firmi „Kapital invest” u vlasništvu Blaža Đukanovića. Pošto je kompanija „Kodio” osnovana sa kapitalom koji iznosi jedan euro, evidentirano je da je Đukanović preko firme „Kapital invest” kupovinom položio ulog od 40 centi, piše u statutu. Da se radi o izuzuzetnoj poslovnoj procjeni mlađeg Đukanovića moglo se vidjeti nekoliko mjeseci kasnije, kada je ta mlada firma ostvarila prihod od prodaje od čak dva miliona eura (2.059.742 eura).

​Čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović prodao je svom sinu Blažu Đukanoviću za jedan euro podgoričku kompaniju „Kapital invest”, preko Ugovora o prenosu udjela 23. maja 2018. godine pred podgoričkim notarom Dragoljubom Strugarom.

Gotovo mjesec kasnije, 22. juna 2018. godine, kod istog notara ovjeren je Ugovor o prenosu 40 odsto udjela u kompaniji „Kodio”. Taj ugovor potpisali su Vladimir Perunović, jedan od osnivača firme Kodio i Radislav Jovović, koji je u to vrijeme bio izvršni direktor kompanije „Kapital invest”. Da Jovović nije radio sam na svoju ruku, može se vidjeti i na osnovu odluke osnivača kompanije „Kapital invest” Blaža Đukanovića od 22. juna, kojom je odobrio sticanje udjela u firmi „Kodio”.

Na dan 31. decembra 2018. godine, prema dokumentaciji koju posjeduje Poreska uprava, firma „Kodio” imala je ostvaren prihod od prodaje 2.059.742 eura, dok je neto rezultat nakon odbijanja rashoda bio pozitivan sa profitom od 46.717 eura.

U bilansu uspjeha Đukanovićeve firme može se vidjeti i da je, sa partnerima, uložio veliki novac u posao informacionih tehnologija. Naime, evidentirani su gotovina i gotovinski ekvivalenti od 353.442 eura, ali i obrtna sredstava od 784.734 eura. U dokumentaciji prikupljenoj za istraživanje o poslovanju kompanije „Kodio” može se vidjeti da je gotovo sve obeveze oko dokumentacije u CRPS, u ime sva tri osnivača, obavljala podgorička advokatica Anja Čvorović. Novinar je pokušao da stupi u kontakt sa Anjom Čvorović, međutim, ona nije odgovarala na telefonski poziv i proslijeđenu poruku.

„Kodio” je četvrta firma koja je vlasnički povezana sa predsjednikovim sinom. Do sredine prošle godine mlađi Đukanović se uglavnom fokusirao na energetski biznis i izgradnju malih hidroelektrana.

Rezervni fondovi i povjerljivost
Član 11 statuta kompanije „Kodio” odnosi se na takozvane „fondove drruštva”.

– Društvo može imati rezervni fond. U rezervni fond svake godine od dobiti se unosi pet odsto, dok fond ne dostigne 10 odsto ukupnog kapitala društva. Rezervni fond upotrebljava se samo za pokrivanje gubitaka. Društvo može imati više rezervnih fondova saglasno zakonu ili odlukama osnivača – piše u članu 11 statuta. U članu 14 predviđena je povjerljivost.

– U interesu zaštite bezbjednosti i uspješnog poslovanja društva, podaci o poslovanju, razvoju i odnosima društva sa partnerima i drugo smatraju se poslovnom tajnom i mogu se objelodanjivati trećim licima isključivo na način predviđen zakonom i u svakom slučaju nakon odluke osnivača u pisanoj formi. Poslovnu tajnu dužni su čuvati svi zaposleni koji na bilo koji način dođu u posjed podataka koji su tajni. Povreda dužnosti čuvanja tajne predstavlja težu povredu radne obeveze. O čuvanju poslovne tajne neposredno nadzor vrši izvršni direktor – piše u članu 14 statuta firme „Kodio” sačinjenog 22. juna 2018. godine.

”Rezervni fond upotrebljava se samo za pokrivanje gubitaka. Društvo može imati više rezervnih fondova saglasno zakonu ili odlukama osnivača.

Stanko Radulović/dan.co.me

2 komentara

  1. Do you mind generally if I refer to one or two of your articles and reviews for as long as I provide credit as well as sources back to your web page? My website page is within the similar market as your site and my web-site visitors will make use of most of the ideas you actually offer on this site. Please let me know if this is okay for you. Many thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com