DIREKTOR AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE: Imam stan i imam pravo na još, ni 100.000 me ne ometa da pokrenem postupke protiv javnih funkcionera - Volim Podgoricu

DIREKTOR AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE: Imam stan i imam pravo na još, ni 100.000 me ne ometa da pokrenem postupke protiv javnih funkcionera

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić smatra da nije zaslužio da bude smijenjen ili da sam podnese ostavku iako je od Vlade, čiji rad treba da kontroliše, dobio 40.000 eura kredita pod povoljnim uslovima.

Radonjić je juče nakon Sjednice Savjeta ASK-a, odgovarajući na pitanje „Dana” zašto nije podnio ostavku na funkciju pošto je njegov profesionalni kredibilitet narušen dobijanjem kredita pod povoljnim uslovima, kazao: „I da sam dobio i 100.000 eura, ne ometa me da pokrenem postupke protiv javnih funkcionera u ovoj državi, to i radim”. On je istakao da je u roku prijavio kredit, i da to Savjet zna.

– Prijavio sam ga kako treba, sve sam uradio kako treba i do danas nisam realizovao kreditna sredstva, a kada to uradim, ja ću to objaviti. Da li sam renovirao, adaptirao, zamijenio, prodao, kombinovao i šta sam uradio sa sredstvima svi ćete znati, čitava Crna Gora i vi. Ništa nije bilo kriveno, ja radim 40 godina po pitanju bezbjednosti građana, imovine i bezbjednosti države. Imam stan od 80 kvadrata i nigdje nije zabranjeno da ja ne mogu da adaptiram ili uvećam stambeni prostor. Mogu da zamijenim, ustupim, uvećam stambeni prostor, nigdje to nije zabranjeno – izjavio je Radonjić.

On je naveo da je kredit dobio po važećim zakonima i procedurama, koje važe za sve ostale službenike.

– To nije nikakva smetnja meni u radu i mislim da imam pravo, ako vi mislite drugačije, to je vaše pravo. Imam pravo da uvećam, adaptiram, mijenjam, kombinujem kako hoću! Da sam dobio 100.000, mene ne ometa da pokrenem postupke protiv javnih funkcionera u ovoj državi, to i radim – kazao je Radonjić.

On je pitao novinara „Dana” kojeg to funkcionera ASK nije procesuirala kada je protiv njega podnijeta inicijativa, a kada je dobio odgovor da nijesu pokrenuli postupak protiv predsjednika države Mila Đukanovića, koji je od sina dobio na poklon 16.000 eura da zatvori dug u Atlas banci, novoizabrani predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović je rekao da „priča prerasta u polemiku” te prekinuo dalje izlaganje Radonjića.

Novoizabrani Savjet ASK-a na zasjedanju nije prihvatio inicijativu svog člana Zlatka Vujovića, koji je tražio da se formira radna grupa za kontrolu postupanja direktora Agencije Sretena Radonjića koja se odnosi na provjeru kartona onih koji su od Vlade dobili stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima. Vujović je predlagao da radnu grupu čine tri člana Savjeta, jedno lice iz Agencije i zajednički predstavnik NVO Institut alternativa i Centar za građansko obrazovanje, koje su imale isti predlog. Umjesto konkretnog poteza, većina u Savjetu je odlučila da od Radonjića, koji je inače na spisku lica koja su dobila novac od Vlade, zatraže informacije o postupanju ASK-a u konkretnom slučaju.

Na pitanje kojom logikom su se vodili pa su umjesto radne grupe odlučili da traže informacije od direktora koji i sam krši zakon, član Savjeta ASK-a Goranka Vučinić je kazala da oni nijesu odbili Vujovićev predlog, već samo „insistiraju na minimumu informacija na osnovu kojeg ćemo odlučiti o formiranju radne grupe”.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović je rekao da je inicijativu Instituta alternativa i CGO dobio 48 minuta prije sjednice i poručio da ni ubuduće neće podržati nijednu koja nije podnijeta u razumnom roku. Vujović mu je na to odgovorio da njegovu inicijativu da se traže informacije, članovi Savjeta uopšte nijesu ni dobili, nego su za nju čuli na samoj sjednici.

Radulović je kazao da će Savjet pošto dobije detaljne informacije od Agencije o inicijativi raspravljati na narednoj sjednici koja će biti održana do 10. septembra, i na čijem će dnevnom redu biti i predlog budžeta ASK-a. Vujović je istakao da smatra da dodjela kredita po povlašćenim uslovima i te kako može uticati na integritet javnih funikcionera.

– Svakako da može, posebno kada govorimo o nekim instancama, kao što je sudska, koja odlučuje o konkretnim potencijalnim slučajevima onih koji dodjeljuju taj stambeni kredit – rekao je Vujović.

On je istakao da javni funkcioneri ne treba da dobijaju kredite i stanove po takvim uslovima, mimo ostalih službenika i građana.

– Treba da dobijemo podatke o svim javnim službenicima koji su dobili stanove i kredita, jer su ih dobili iz budžeta, od sredstava svih građana – kazao je Vujović.

Šta ako treba prijaviti povlaštene povlaštenima
Savjet će, kako je kazao Radulović, nakon dobijenih detaljnih informacija od Agencije, razmotriti šta je to što bi moglo da bude eventualno kršenje zakona, i da o tome obavijeste nadležne državne organe.

– Za mene je, kao građanina, problematično što ako dođemo do takvih podataka, treba da obavijestimo određene organe i institucije na čijem se čelu nalaze ljudi koji su dobili te kredite. Najviše je problematično da li takva vrsta finansijske pomoći za pojedince i čelnike institucija može, ili je već, narušila njihovo nezavisno funkcionisanje. To je najveća opasnost, i to, pored zakonskog okvira, treba da bude u fokusu pažnje Savjeta, ali prevashodno Agencije – kazao je Radulović.

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com