UBISTVO BOGDANA MILIĆA: Poznato pod kojim lažnim imenima su u Hrvatsku ušli Laličić i Marković - Volim Podgoricu

UBISTVO BOGDANA MILIĆA: Poznato pod kojim lažnim imenima su u Hrvatsku ušli Laličić i Marković

Dvojica državljana Crne Gore, Pero Laličić (20) i Mitar Marković (25), koje crnogorske vlasti sumnjiče da su učestvovale u ubistvu Bogdana Milića u Cetinju 11. juna, u Hrvatsku su ušli s lažnim putnim ispravama po kojima se Laličić zvao Miloš Sanković, a pet godina stariji Marković predstavljao se kao Aleksa Šašić, piše Slobodna Dalmacija.

Pod tim imenima su iznajmili apartman u zgradi popularno zvanoj “Lepa Brena” u četvrti Vidici, ali prije nego su stigli u Šibenik,  prela saznanjima lista, boravili su u Crikvenici.

Već tamo su bili pod povećanom pažnjom istražitelja riječkog PNUSKOK-a koji su ih locirali u saradnji sa crnogorskim kolegama i nadzirali ih primjenom posebnih mjera.

Kada su Laličić i Marković stigli u Šibenik, donesena je odluka da se uhapse.

Slobodna Dalmacija navodi da u iznajmljenom stanu na Vidicima nije pronađeno nikakvo oružje, već samo lažna dokumentacija – uvjerenje o državljanstvu, rodni listovi, lične karte i pasoši. Prilikom hapšenja nisu pružali nikakav otpor.

U cijelu akciju bila je uključena i sisačka policija i pretpostavlja se da je kao mjesto rođenja i izdavanja lažnih dokumenata bio naveden upravo Sisak.

Prema nezvaničnim informacijama, Marković je bio “mozak” i on je sve određivao, dok je Laličić bio njegov tjelohranitelj i izvršitelj zahtjeva.

Crnogorska policija je nakon hapšenja objavila saopštenje u kojem su naveli da su, “na osnovi razmjene podataka crnogorske i hrvatske policije, službenici hrvatske policije, postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, u Šibeniku lišili slobode crnogorske državljane P. L. (20) i M. M. (25)”.

Crnogorski MUP je naveo da su obojica prilikom “lišavanja slobode posjedovala falsifikovane inostrane dokumente”, s time da je Laličić imao dva dokumenta sa različitim identitetima.

“Obojici je od strane nadležnog suda u Hrvatskoj određen istražni zatvor zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja iz KZ Hrvatske. Nakon završetka ovog postupka u Hrvatskoj, a po prijemu molbe za izručenje od strane nadležnih organa Crne Gore, biće pokrenut ekstradicioni postupak radi izručenja Crnoj Gori. Ove se dvije osobe potražuju se u vezi s istim događajem u kojem je, 11. 6. 2019. godine, lišen života B.M. u Cetinju, dok su tri osobe zadobile povrede”, saopšteno je iz crnogorske policije.

Interpolova potjernica u odnosu na Laličića bila je raspisana na osnovu zahtjeva Višeg suda u Podgorici, koje je postupalo po zahtjevu o proširenju istrage koje crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega zbog krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva u pokušaju u vezi sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materijala.

SDT Markovića traži zbog podsticanja na teško ubistvo u pokušaju i pomaganje nakon izvršenja krivičnog djela i zbog krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije. Obojica uhapšenih se nalaze u ekstradicionom pritvoru i nisu ništa govorili pred hrvatskim tužiocima, odnosno nisu iznijeli odbranu.

Sredinom juna, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšeni su Lazar Nedović, Mošo Paović i Žarko Pejaković, samo nekoliko dana poslije ubistva Milića, koje je usko povezano sa nekim ranijim obračunima na Cetinju ali i sa likvidacijom Darka Mijovića i Nikole Jovanovića, u maju u Njemačkoj.

Ubijeni Milić, baš kao i Mijović i Jovanović, važili su za osobe bliske „škajarskom“ klanu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com