AMERIČKI ISTRAŽITELJI SUMNJAJU DA IZA ŠVERCA 18 TONA KOKAINA STOJI PLJEVLJAK: Crnogorski pomorci glavni osumnjičeni - Volim Podgoricu

AMERIČKI ISTRAŽITELJI SUMNJAJU DA IZA ŠVERCA 18 TONA KOKAINA STOJI PLJEVLJAK: Crnogorski pomorci glavni osumnjičeni

Američki istražitelji provjeravaju operativne informacije o navodnom učešću Pljevljaka Gorana Sokovića u nabavci kokaina koji je pronađen na brodu u Filadelfiji, do kojih su došli tokom saslušanja crnogorskih pomoraca i sprovođenja istražnih radnji protiv njih.

Njegovo ime navodno je pomenuo jedan od članova posade porijeklom iz Južne Afrike, piše Dan.

Međutim, istražitelji još nemaju čvrste materijalne dokaze da bi raspisali potjernicu za Sokovićem, već se provjeravaju tragovi sa broda koji će biti upoređeni sa DNK uzorcima tog Pljevljaka.

Jedna evropska zemlja trebalo bi da dostavi FBI uzorak njegovog DNK. Tek kad se obave ta vještačenja znaće se više detalja.

Goran Soković označen je kao desna ruka osuđenog narko-bosa Darka Šarića.

Foto: Beta/AP, arhivaFoto: Beta/AP, arhiva

Presudom Višeg suda u Beogradu, njemu je kao jednom od organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 godina. Trenutno je u bjekstvu, a poslije zaplene 1,8 tona kokaina na jahti „Maui“ u Urugvaju, Srbija je za njim raspisala potjernicu. Po toj potjernici je 2010. uhapšen u rodnim Pljevljima, ali je pušten nakon četiri dana jer tada nije postojao sporazum o međusobnom izručenju. Od tada mu se gubi svaki trag.

Prema pisanju američkih medija, istraga o švercu 18 tona kokaina zaplijenjenih u Filadelfiji i dalje traje, a američki istražitelji došli su do podataka da postoji velika sumnja da je jedan od pomoraca sa broda na kojem je u Filadelfiji pronađeno oko 18 tona kokaina uspio da izbjegne hapšenje.

Prema saznanjima Dana, poslije opsežne istrage, utvrđeno je da postoje dokazi koji ukazuju da je na brodu bio još jedan pomorac iz Kotora koji je, slučajno ili namjerno, pobjegao prije nego što je počela akcija hapšenja. Provjerava se da li je on napustio luku koju je brod posjetio prije pristajanja u Filadelfiji, gdje je pronađena enormna količina narkotika.

Nijesu svi moreplovci znali za nelegalan posao na brodu

Nadležne službe SAD dobile su informacije da se na plovilu nalazi kokain, ali nijesu znale gdje je utovaren, kao ni kome je namijenjena isporuka.

Dobili su podatak da šverc vode državljani Crne Gore, uglavnom iz Kotora, pa su odmah zaključili da je riječ o kriminalnoj grupi koja je organizovana i cilju šverca kokaina. Ipak, nakon hapšenja je otkriveno da te sumnje nijesu u potpunosti tačne, odnosno da nijesu svi moreplovci iz Crne Gore znali za tovar s kokainom, kao i da su druga lica organizovala ne legalni posao i trebala da preuzmu narkotike.

Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na 1,3 milijarde dolara. Prvog dana pretresa pronađeno je šesnaest i po tona kokaina i tada je uhapšeno šest članova posade, od kojih su čak četvorica iz Crne Gore.

Pronalaženje još tone i po kokaina uslijedilo je poslije saslušanja članova posade broda, koji su uglavnom iz Crne Gore. Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kasi Darst potvrdio je da je ovo najveća zaplena narkotika u Americi u posljednjih 230 godina.

Sa čamaca pretovarali drogu na brod

Kada je na brodu otkriven kokain, tamošnji istražitelji odmah su uhapsili Budvanina Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Odmah zatim, uhapšeni su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu. Kasnije je priveden još jedan državljanin Crne Gore.

Kapetan broda brzo je oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Izvor Dan

1 komentar

  1. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com