Home / NOVOSTI / ODGONETNUTA MISTERIJA ČUDOVIŠTA IZ LOH NESA: Naučnici analizom DNK otkrili šta to živi u vodi što decenijama muči cio svijet

ODGONETNUTA MISTERIJA ČUDOVIŠTA IZ LOH NESA: Naučnici analizom DNK otkrili šta to živi u vodi što decenijama muči cio svijet

Ljudi vole misterije, a jedna od njih već decenijama muči ne samo Škote, nego i cio svijet.
Naravno, radi se o čudovištu iz jezera Loh Nes. Iako će mnogi reći da u tim vodama nikada nije bilo nekog čudnog bića, sada su i naučnici odlučili da se pozabave time.

Tim naučnika iz raznih krajeva svijeta okupio se da analizira DNK uzorke iz jezera kako bi saznali koji su sve oblici života tu obitavali.

Profesor Nil Gemel sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu vodio je tim koji je prikupio 250 uzoraka iz vode – kože, ljuske, perja, krzna, izmeta i urina. Detaljne rezultate će objaviti 5. septembra kada će predstaviti kompletno istraživanje.

– Bilo je preko hiljadu prijava da se nešto neobično vidjelo u jezeru Loh Nes što je, naravno, podstaklo priče o čudovištu koje tamo živi. Od svih tih prijava možda su četiri objašnjenja najizglednija. Naše istraživanje odbacuje većinu tih teorija, ali jedna je i nakon ovoga ostala prilično izvjesna – rekao je Gemel.

Jedna od najraširenijih teorija je da u Loh Nesu živi dugovratno čudovište, odnosno, “plesiosaur” koji je, nekim čudom preživio sva razdoblja u kojima su ostali dinosauri izumrli. Po drugoj teoriji čudovište iz Loh Nesa je zapravo vrsta divovske jesetre ili soma, a treći vjeruju da je riječ o obmanama, odnosno plutajućim granama ili posljedici igre snažnog vjetra i vode.

Većina naučnika odbacuje uopšte mogućnost postojanja takozvane Nesi, smatrajući sve takve insinuacije običnom prevarom.

Jedna od najpoznatijih fotografija čudovišta iz škotskog jezera potiče iz 1934. Navodno ju je snimio Robert Kenet Vilson, ali kasnije se ispostavilo da se radilo o montaži što je na samrtnoj postelji priznao Kris Spurling.

Tokom pretrage jezera zvučnim radarom norveška grupa stručnjaka otkrila je devet metara dugačak model zvijeri. Kasnije je potvrđeno da se radi o filmskom rekvizitu izrađenom za potrebe snimanja filma “Privatni život Šerloka Holmsa” iz 1970.

Iako i za čudovište iz Loh Nesa gotovo sigurno postoji razumno objašnjenje, fascinacija bićem koje podsjeća na dinosaurusa ne prestaje i čak donosi milione nacionalnoj ekonomiji. Stotine hiljada turista godišnje dolazi u obližnje selo svake godine u nadi da će snimiti neku novu intrigantnu fotografiju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com