SLUČAJ PREBIJANJA ŽENE U HITNOJ U PLAVU: Zaposleni postupali u skladu sa ljekarskom etikom i pravilima službe - Volim Podgoricu

SLUČAJ PREBIJANJA ŽENE U HITNOJ U PLAVU: Zaposleni postupali u skladu sa ljekarskom etikom i pravilima službe

Radnici Hitne pomoći u Plavu, koji su bili dežurni kada je osumnjičeni D.S. došao i u prostorijama te ustanove prebio svoju nevjenčanu suprugu, postupali su u skladu sa ljekarskom etikom i pravilima službe.

To je za FOS kazao rukovodilac plavskog tužilaštva Erdan Feratović.

Feratović je naveo da u odnosu na zaposlene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nisu preduzete nikakve radnje, jer nije utvrđen osnov sumnje da je bilo ko od radnika te službe izvršio krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Osumnjičeni S.D. (32) iz Plava je, prema njegovim riječima, odmah priveden tužiocu, nakon čega mu je određeno zadržavanje od 72 sata, a potom po predlogu tužilaštva, sud mu je odredio pritvor do 30 dana zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

“Oštećena je saslušana od strane dežurne državne tužiteljke i njena medicinska dokumentacija je poslata na vještačenje u Podgoricu, vještaku sudske medicine”, kazao je Feratović.

Iz Centra za ženska prava, na čijem je čelu Maja Raičević, juče su saopštili da zdravstvene ustanove moraju da poštuju jasno propisane korake u postupanju kada je u pitanju nasilje u porodici i nasilje prema ženama.

„Protokol o postupanju institucija u slučajevima nasilja u porodicii i nasilja prema ženama propisuje obavezu zdravstvenih ustanova da ODMAH nakon urgentnog pregleda obavijeste policiju i centar za socijalni rad, da omoguće žrtvi privatnost tokom pregleda na način da je kontaktira samo osoblje koje je potrebno za pružanje medicinske pomoći bez omogućavanja ulaska drugom osoblju, da sa posebnom pažnjom razgovaraju sa žrtvom nasilja i utvrde da li je žrtva uznemirena, ispoljava li strah od ponašanja počinioca za sebe i ostale članove porodice, itd“, saopšteno je iz Centra za ženska prava.

Kako je saopšteno, institucije, a posebno zdravstvene ustanove koje su često prva adresa na koju se žrtve obraćaju, ne smiju relativizovati nasilje prema ženama i tako ugrožavati bezbjednost žrtava i dodatno ih traumatizovati.

Slučaj se dogodio 16. avgusta oko 12:50 sati u prostorijama Hitne pomoći.

“Kako mi je rečeno od osoba bliskih ovom slučaju, u ambulanti je isprebijanoj ženi uključena terapija i ona je ostala sama u sobi za intervencije. Nakon nekoliko minuta u tu prostoriju je ušao njen suprug i krvnički je isprebijao. Kad su ušli dežurni tehničari zatekli su je sa iščupanom infuzijom, svu krvavu i bez svijesti, te su u prvi mah pomislili da je mrtva. Nakon ponovo ukazane medicinske pomoći, žena je transportovana do Berana, gdje je hospitalizovana na urgentnom odjeljenju. Očigledno je da se u ovom slučaju nije postupilo po algoritmu za porodično nasilje, jer žrtva nije zaštićena, već se nasilje ponovilo još u gorem oblikuu jedinici za HMP Plav, što je nedopustivo i zbog čega neko mora da se zamisli. Posebnu težinu ovom slučaju da je činjenica da je žrtva državljanka SAD”, rekao je izvor Dana.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Saša Stefanović saopštio je da će nadležni utvrditi sve okolnosti pod kojima je u prostorijama Hitne pomoći u Plavu S.D. pretukao svoju suprugu američku državljanku C.O. ali je i negirao da je “pacijentkinja prebijena u trenutku primanja infuzije”.

Oštećena je zadobila teške tjelesne povrede i transportovana je u bolnicu u Beranama.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com