TRI SESTRE TINEJDŽERKE UBILE OCA: Prijeti im 20 godina, a javnost traži SLOBODU, evo zašto - Volim Podgoricu

TRI SESTRE TINEJDŽERKE UBILE OCA: Prijeti im 20 godina, a javnost traži SLOBODU, evo zašto

Tri sestre tinejdžerke u julu 2018. godine su izbole i pretukle do smrti svog oca dok je spavaoPolicijska istraga je dokazala da su njih tri bile žrtve psihičkog i fizičkog zlostavljanja godinama.

Kristina, Marija i Angelina Kačaturjan optužene su za ubistvo, a njihova sudbina je ovih dana centralna tema u Rusiji. Više od 300.000 ljudi potpisalo je peticiju u kom pozivaju da djevojke budu oslobođene, piše BBC.

Uveče 27. jula 2018. Mihail Kačaturjan (57) pozvao je tri ćerke, koje su tada bile maloljetne, jednu po jednu u svoju sobu. Izgrdio ih je jer nisu očistile stan kako treba, te ih isprskao biber sprejom po licu.

Nedugo nakon toga, kada je otišao na spavanje, djevojčice su ga napale nožem, čekićem i istim sprejom, nanoseći mu fatalne povrede po glavi, vratu i grudima. Nađen je sa više od 30 uboda nožem.

Djevojke su potom pozvale policiju i uhapšene su na licu mjesta.

Russia Domestic ViolenceFoto: Tanjug/AP

Istraga je potom pokazala čitavu istoriju nasilja u porodici. Mihail Kačaturjan redovno je tukao svoje ćerke, maltretirao ih, seksualno zlostavljao i držao kao zatvorenice.

Ovaj slučaj vrlo brzo je dospio u centar pažnje u Rusiji. Aktivisti za ljudska prava su tvrdili da sestre nisu kriminalci, niti ubice, već žrtve jer nikako nisu dobijale pomoć i zaštitu od oca nasilnika.

Ipak, u Rusiji ne postoji nijedan zakon koji štiti žrtve nasilja u porodici.

Prema zakonskim izmjenama, uvedenim 2017. godine, prvoprestupniku koji pretuče člana porodice, ali ne toliko da bi on bio smješten u bolnicu, suočiće se sa samo novčanom kaznom ili kaznom od dvije nedjelje zatvora.

U Rusiji se mogućnost porodičnog nasilja posmatra kao “porodičan problem”, te se malo toga uradi na preventivi.

Majka ovih tinejdžerki, koja je takođe pretpjela nasilje u prošlosti, obratila se policiji godinama ranije. To su učinile i komšije, koje su se plašile Mihaila. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da je policija išta učinila po pitanju ovoga.

U vrijeme kada se ubistvo dogodilo, majka nije živjela sa njima, a Mihail joj je zabranio da kontaktira ćerke.

Russia Domestic ViolenceAngelina; Foto: Tanjug/AP

Prema psihijatrijskom izvještaju, djevojčice su živele u izolaciji i patile od posttraumatskog stresa (PTSD).

Od ubistva ovaj slučaj ide veoma sporo. Djevojke više nisu u pritvoru, ali i dalje imaju određene restirkcije, ne mogu da razgovaraju sa novinarima ili čak jedna sa drugom.

Russia Domestic ViolenceMarija; Foto: Tanjug/AP

Tužioci tvrde da je ovo bilo ubistvo s predumišljajem, jer je žrtva spavala, a djevojke su sarađivale. Motiv je bila osveta.

Ako budu proglašene krivim, prijeti im do 20 godina zatvora.

Russia Domestic ViolenceKristina; Foto: Tanjug/AP

Ipak, njihovi advokati tvrde da je u pitanju bila samoodbrana. Zapravo, ruski krivični zakon dozvoljava samoodbranu, ne samo u slučajevima neposredne agresije, već i u slučajevima “kontinuiranog zločina”. Branioci insistiraju na tome da su njih tri žrtve kontinuranog zločina.

U Rusiji ne postoje jasni podaci o tome koliko žena trpi nasilje u porodici. Postoje samo procjene, a u nekoliko navrata svijet su šokirali primjeri nasilja.

Jedan takav je slučaj Margarite Gračeve kojoj je muž shekirom odsjekao ruke zbog ljubomore.

Neki stručnjaci smatraju da je čak 80 odsto žena koje se nalaze u ruskim zatvorima zbog ubistva počinilo zločin u samoodbrani zbog nasilja u porodici.

(Telegraf.rs)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com