Aco Đukanović opet garantuje za Blaža - Volim Podgoricu

Aco Đukanović opet garantuje za Blaža

Kompanija “BB Hidro“, u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića, dobila je od Prve banke garanciju od 30.000 eura na ime gradnje mini-hidroelektrane (MHE) “Bistrica” u Kolašinu.

Granacija je namijenjena Ministarstvu ekonomije, a Prvu banku većinski kontroliše Aco Đukanović, rođeni Blažov stric.

“BB Solar“, firma mlađeg Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Ivana Burzanovića, nakon što je 15. avgusta istekla garancija koju je uzela početkom marta od Prve banke, sada je ponovo založila svoja četiri poslovna prostora u zgradi “Crolinga“ u podgoričkom naselju Kruševac, na ime sestre firme “BB Hidro“.

Hipoteka na poslovne prostore je upisana 2. avgusta. Prva banka upisala je i zabranu otuđenja i opterećenja.

Izgradnju MHE “BB Hidro” finansira na osnovu kredita od milion i po eura kod Hipotekarne banke. Kao ganarciju da će novac biti vraćen Blažo Đukanović je založio svu imovinu koja se u Crnoj Gori vodi na njegovo ime.

Hipotekarna banka je upisala hipoteku na dva poslovna prostora u zgradi “Vektra” od 412 i 47 kvadrata, kao i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku, koji su u vlasništvu sina predsjednika države.

Banka je upisala hipoteku i na tri zemljišne parcele od 3.640 kvadrata koje “BB Hidro” posjeduje u Kolašinu, na lokalitetu Bistrica.

Koncesiju za gradnju MHE “Bistrica“ na dijelu vodotoka Bistrice u kolašinskoj opštini, “BB Hidro” je dobila još 2016. godine, pred kraj mandata Vlade na čijem je čelu aktuelni predsjednik države. Koncesionim ugovorom, kako je u više navrata objavljivano, proces se realizuje u tri faze. Prva faza podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, druga izgradnju hidroelekrane u periodu od dvije godine, dok je preostalih 27 godina vremenski period koji se daje za korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije.
MHE “Bistrica” će se graditi na 13 parcela, koje su u državnom vlasništvu.

Izgradnjom MHE u Crnoj Gori, uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, jer je riječ o profitabilnom poslu.

Građani kroz račune za struju plaćaju podsticaje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Kompanija sina šefa države, osim na Bistrici, planira i gradnju MHE “Slatina“, na istoimenom vodotoku.

Vlada je u februaru prošle godine donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane “Slatina”, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u KO Raško–Mioska.

1 komentar

  1. Šta ima ovdje protivuzakonito ? U Vašem kolektivu,izgleda,radi grupa lešiinara.Da bi preživjeli znate šta treba raditi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com