Crna Gora zatvara sklonište za žrtve trgovine ljudima - Volim Podgoricu

Crna Gora zatvara sklonište za žrtve trgovine ljudima

Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima, nakon 13 godina finansiranja iz budžeta, u fazi je zatvaranja. Država se opredijelila za drugačiji način zbrinjavanja žrtava, kazali su iz Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima. Navode i da će u novom sistemu smještaj žrtvama trgovine ljudima obezbjeđivati oni koji imaju licencu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U nevladinom sketoru smatraju da novi sistem zbrinjavanja žrtava trgovine ljudima u skloništa koja primaju i žrtve ostalih oblika nasilja, nije međunarodni standard.

U Strategiji za borbu protiv trgovine ljudima i ovogodišnjem Akcionom planu ne pominje se zatvaranje nacionalnog skloništa za ove žrtve, već je predviđen nastavak finansiranja iz budžeta, povećanje kapaciteta i prilagođavanje djeci. No, Vladino sklonište se ipak zatvara, ali će država u svakom momentu obezbijediti smještaj žrtvama, potvrdila je Televiziji Crne Gore samostalna savjetnica u Odjeljenju za borbu protiv trgovine ljudima Tijana Šuković.

“Sklonište je u fazi zatvaranja. U obliku koji je do sada postojao, neće funkcionisati ali će država i dalje aktivno učestvovati i finansirati pružanje usluga samo kroz drugačiji model”, objašnjava Šuković.

Kao razlog zatvaranja, Šuković navodi prilagođavanje normativnim standardima Zakona o sociljalnoj i dječjoj zaštiti. Dodaje da će u novom sistemu smještaj žrtvama trgovine ljudima obezbjeđivati pružaoci usluga koji imaju licencu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Javna ustanova Dječji dom ”Mladost” u koju će se smještati maloljetna lica, Javna ustanova za podršku djeci i porodici Bijelo Polje i par nevladinih organizacija – Sigurna ženska kuća i SOS telefon Nikšić”, objašnjava samostalna savjetnica u Odjeljenju za borbu protiv trgovine ljudima.

Šuković kaže da ustanovama nije potrebna posebna licenca za smještanje žrtava trgovine ljudima jer su već licencirane za poslove u oblasti socijalne i dječje zaštite. Odgovara i na pitanje da li je kadar koji radi sa žrtvama trgovine ljudima završio specijalizovane obuke i ima specifična znanja , kako to zahtijevaju međunarodni standardi.

“Posjeduju određena znanja koja treba vjerovatno u narednom periodu nadograditi shodno svemu onome što su standardi o kojima pričamo”, kaže Šuković.

Nevladina organizacija “Crnogoski ženski lobi “ smještala je i zbrinjavala žrtve u nacionalnom skloništu od njegovog osnivanja i bila partner Vladi, ali ne posjeduje licencu Ministarstva iz oblasti socijalne i dječje zaštite. Sa druge strane, imaju međunarodnu licencu za pružanje usluga skloništa i SOS linije za žrtve trgovine ljudima i preko 15 godina iskustva u radu sa tim žrtvama. Izvršna direktorka Aida Petrović ne odobrava zatvaranje nacionalnog skloništa .

“Naravno da nije dobra odluka jer svi međunarodni standardi kao i nacionalne norme predviđaju povećanje kapaciteta za smještaj žrtava trgovine ljudima kao i poboljšanje uslova za njihov smještaj. I mislim da je to preuranjena odluka”, smatra Petrović.

Petrović pojašnjava da novi sistem smještanja žrtava trgovine ljudima u skloništa koja primaju i žrtve ostalih oblika nasilja nije međunarodni standard, kojim je predviđeno da postoje skloništa, krizni centri i SOS linije specijalizovani za žrtve trgovine ljudima.

“Pri tom, te žrtve trgovine ljudima treba da imaju posebne uslove za smještaj kao i za boravak u fazi oporavka, djeca moraju imati posebne uslove, odrasli muškarci i žene takođe posebne uslove. U ovom slučaju to se nije ispoštovalo”, kaže ona.

U Crnoj Gori i dalje funkcioniše nacionalna SOS linija za žrtve trgovine ljudima 116 666 koja je dostupna 24 sata.

Duška Pejović, TVCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com