INSPEKCIJE KREĆU U KONTROLU 14. SEPTEMBRA: Kafane će preživjeti i bez duvanskog dima - Volim Podgoricu

INSPEKCIJE KREĆU U KONTROLU 14. SEPTEMBRA: Kafane će preživjeti i bez duvanskog dima

I dok većina ugostitelja poručuje da nema ništa protiv zabrane pušenja u zatvorenom, pojedini strahuju od pada prometa već na jesen i strahuju od gašenja kafana.

Najavljeno je da će inspekcija od 14. septembra krenuti da kažnjava vlasnike i goste koji u zatvorenom prostoru budu pušili, ali već sada je u većini restorana, barova i kafića zabranjeno zapaliti, a gosti se zbog toga uglavnom ne bune.

Svi ugostitelji sa kojima su “Vijesti” razgovarale imaju istu dilemu – kako mogu da spriječe gosta u kršenju Zakona, ako su istovremeno kazne za fizička lica koja puše u zatvorenom od 30 do 1.000, a za ugostiteljske objekte znatno rigoroznije – od 500 do 20.000 eura.

Iz kompanije “Culture Club” u okviru koje posluju tri ugostiteljska objekta u centru Podgorice, navode da podržavaju taj i slične zakone koji imaju za cilj zaštitu zdravlja građana, pa samim tim i njihovih gostiju.

“Ukoliko se Zakon bude jasno i bez izuzetaka primjenjivao, vjerujem da neće doći do pada prihoda. Eventualni pad prihoda i posjete gostiju se može očekivati u prva dva mjeseca primjene Zakona, ali smatram da na duže staze ne može znatno uticati na poslovanje, čak naprotiv”, rekao je “Vijestima” direktor “Culture Cluba” Sava Rakočević.

Napominjući da je jedan od restorana u njihovom vlasništvu Gostiona “1928” od svog otvaranja nepušački, Rakočević poručuje da to pokazuje da su njihove “namjere i vizije jasne”.

U Crnoj Gori je u sredinom avgusta stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim je, osim u kazinima, zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.
Jedan od argumenata za donošenje Zakona je činjenica da je Crna Gora, sa 35 odsto punoljetnih građana koji puše, rekorder u Evropi.

Ugostitelji koji kritikuju novi Zakon smatraju da će se propisi loše odraziti na poslovanje već tokom zime i da neće doprinijeti smanjenju broja pušača i obolijevanja, jer “kafana nije mjesto gdje se poroci mogu adekvatno suzbijati”.

Vlasnik ugostiteljskog objekta iz Herceg Novog koji je insistirao na anonimnosti kazao je “Vijestima” da 95 odsto ljudi koji posjećuju njegov i slične lokale zimi uglavnom dolaze na kafu ili čaj.

“Tokom zime prodamo baš malo hrane, a ni alkohol ne ide kao prije. Mi, ugostitelji van Podgorice, zarađujemo na niskoplatežnim gostima. I statistika o broju pušača je obrnuta u odnosu na državnu. U kafanama puši 70 odsto gostiju”, kazao je on, istakavši da je u crnogorskom mentalitetu da većina ujutro konzumira upravo kafu i cigaretu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je imala vremena da se do ulaska u Evropsku uniju postepeno pripremi za potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

Prvo je, sugeriše on, trebalo krenuti od zabrane pušenja u tržnim centrima, poslastičarnicama, picerijama…

“Ako meni padne promet 10 odsto, da li će se za toliko smanjiti broj pušača? Kladim se da niko od gostiju pušača neće prestati da puši, pogotovo starija generacija. Zakon je dobar jedino za mlađe pušače, koji tek kreću da posjećuju kafane i neće im biti interesantno da puše ispred lokala. Moralo se ići postepeno, prema vrstama lokala, usmjeriti se na neki način na dob koja počinje da puši. Doći će do zatvaranja stotinu lokala”.

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda poslanici su usvojili krajem jula. Usvajanjem Zakona prestao je da važi Zakon o taksama i više nije moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača, jer duvanske proizvode konzumira čak 34,5 odsto odrasle populacije. Još 18 odsto građana je nekad pušilo cigarete.

Od kancera pluća svake godine oboli 400 osoba, a više od 95 odsto tih slučajeva se javlja kao posljedica pušenja.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori piše da ona treba da obezbijedi dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom EU u oblasti zaštite zdravlja, posebno sa onima koje se odnose na kontrolu duvana.

Od država regiona, Crna Gora ima na papiru najnapredniji zakon kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima.

Najstrože zakone u Evropi koje se odnose na zabranu pušenja imaju Velika Britanija, Irska, Grčka, Bugarska, Španija…

Konzumiranje cigareta u restoranima i barovima zabranjeno je u Italiji, Norveškoj, Litvaniji…

Rijetki će graditi prostorije za pušenje?

Novi Zakon predviđa mogućnost izgradnje posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik, odredi isključivo za pušenje. Konkretno, u ugostiteljskim objektima neće biti dozvoljeno unošenje pića ili hrane u tu prostoriju.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.
Prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od deset metara kvadratnih, da ne zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore… Svi Ugostitelji sa kojima su “Vijesti” razgovarale tvrde da neće graditi posebnu prostoriju.

Kafedžije spremne ili se spremaju za nova pravila

Iz Uprave za inspekcijske poslove, čije će četiri inspekcije (zdravstvena, sanitarna, tržišna i turistička) kontrolisati primjenu novog zakona, ranije je saopšeno da subjekti nadzora imaju rok od mjesec (do 14. septembra) da usklade poslovanje sa novim propisom i da će tek nakon isteka tog roka krenuti u kontrolu.

Ugostitelji tvrde da je usklađivanje već završeno i da ne postoje veće prepreke.

“Naši ugostiteljski objekti su već prilagodili poslovanje zakonu. Jasno su istakunuta obavještenja o zabrani pušenja, uklonjene pepeljare, obaviješteni svi saradnici na nivou kompanije, a u danima pred nama ćemo sa nadležnim organima iskomunicirati do kraja u vezi sa svim našim zakonskim obavezama”, rekao je direktor “Culture cluba” Sava Rakočević.

2 komentara

  1. Can I merely say such a relief to find a person that actually knows what theyre speaking about over the internet. You definitely have learned to bring a challenge to light to make it essential. Lots more people need to check out this and appreciate this side on the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com