MOGU LI SRPSKI INTELEKTUALCI U CRNU GORU? Nuhodžić: Nema zabrane. Bećković: Ne bih provjeravao! - Volim Podgoricu

MOGU LI SRPSKI INTELEKTUALCI U CRNU GORU? Nuhodžić: Nema zabrane. Bećković: Ne bih provjeravao!

Vjerujem ja Nuhodžiću na riječ, ali ne bih provjeravao da li mi je zaista dozvoljen ulazak u Crnu Goru – bio je jedini komentar akademika Matije Bećkovića na tvrdnju Mevludina Nuhodžića, crnogorskog ministra policije, da njemu nikada nije bio zabranjen ulazak u ovu državu.

MATIJA BEĆKOVIĆ: Malo su me preduhitrili, jer sam ja mislio da živim u Crnoj Gori kad umrem

Naime, poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović upitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore 15. jula “zašto je donesena i zašto još nije ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru srpskim intelektualcima Matiji Bećkoviću, Aleksandru Rakoviću, Čedomiru Antiću i Dejanu Miroviću”. Pet sedmica kasnije, ministar Nuhodžić je odgovorio da “nikakve zabrane nema”.

Matija BećkovićFOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA Matija Bećković

I dok akademik Bećković ne želi da provjerava vjerodostojnost Nuhodžićevih navoda, istoričar Čedomir Antić, jedan od zabranjenih, rekao je za “Blic” da “u Crnu Goru nikada nije išao da ljetuje”.

– Išao sam u Crnu Goru da budem u službi srpskog naroda. Biću tamo kad i evropskom Norijegi, Milu Đukanoviću, dođe kraj – naveo je istoričar Antić.

Prema njegovom mišljenju, očekivao je tu promjenu jer su prošle sve proslave stogodišnjice oslobađanja i ujedinjenja.

– Isturili su potpuno beznačajnog čovjeka da to iznese u javnost, a njima su sada na meti Vlado Georgiev, Herceg Novi, Budva – konstatovao je istoričar Antić i dodao da je “metodologija crnogorskog režima šovinizam i nacionalizam, iako se pokazalo da samo 14 odsto stanovništa podržava njihov projekat crnogorske nacije”.

Naglasio je Antić da “crnogorski režim i Đukanović osporavaju pravo na postojanje srpskom narodu”.

Početkom novembra prošle godine domaći mediji su objavili da je pomenutim srpskim intelektualcima zabranjen ulazak u Crnu Goru i to zbog proslave 100 godina ujedinjenja Srbije i Crne Gore i Podgoričke skupštine. Od tada pomenuti srpski intelektualci nisu dolazili u Crnu Goru jer su mislili da im je zabranjen ulazak. Tu informaciju ranije je potvrdio i Duško Marković, crnogorski premijer.

NEOZBILJAN ODGOVOR

Univerzitetski profesor Dejan Mirović, koji je takođe na spisku zabranjenih, rekao je da je očigledno “iz neozbiljnog odgovora ministra policije na poslaničko pitanje, da sam ja ta osoba za koju je navodno procijenjeno da sam ugrožavao državu”.

Samo tako su mogli da objasne moje vraćanje sa granice kada sam krenuo da posjetim majku i brata u rodnom Ulcinju i zemlju u kojoj moji Kuči žive vjekovima. U tom kontekstu, ako je u mom slučaju zabrana trajala navodno mjesec dana, zašto mi je posle toga MUP odbio žalbu na zabranu ulaska? Nije valjda da ministar još ne zna za taj dokument koji je potpisala njegova zamjenica? Ili se sada u maniru Bebe Popovića smišljaju novi medijski trikovi koji treba da sakriju očigledno? – upitao je Mirović, a prenosi portal “in4s”.

GEORGIEV NA METI

Vlado GeorgievFOTO: NEBOJŠA RAUS / RAS SRBIJA
Vlado Georgiev

Poslije zabrane intelektualcima iz Srbije da uđu u Crnu Goru, na meti vlasti našao se i pjevač Vlado Georgiev i humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju” održan 12. avgusta na Kanli-kuli u Herceg Novom u organizaciji Fondacije “Delije”, a povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke. Georgiev je otpjevao “Tamo daleko”, a Ministarstvo kulture Crne Gore je najavilo krivičnu prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta i to zbog, kako se navodi, “kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i političkih i nacionalističkih poruka”.

Blic

1 komentar

  1. Quite a few online communities include singles sets which attempt enjoyable click here activities mutually, all this is actually is a good renewable dating approach. Incidents similar to pedaling, bowling, curling, video clip evenings, breaking a leg and comedy club sets tend to be organized with the singles group, but it enables a evenly-distributed group of objectives to have a great as well as laid-back nights. Together with emphasis apply to the actual activity themselves as an alternative to building a romantic connection, you will need plenty of demand journey singles in addition to sights manifest additional the natural way throughout this kind of environment.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com