Home / NOVOSTI / OVA DRŽAVA ŽESTOKO UVRIJEDILA RUSIJU: Putin nije pozvan na obeležavanje 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, umjesto njega na svečanosti će govoriti predsjednik Njemačke! (VIDEO)

OVA DRŽAVA ŽESTOKO UVRIJEDILA RUSIJU: Putin nije pozvan na obeležavanje 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, umjesto njega na svečanosti će govoriti predsjednik Njemačke! (VIDEO)

Na 80. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata, 1. septembra u Varšavi, uz domaćina, predsjednika Poljske Andžeja Dudu, porukom “pamćenje i upozorenje” Evropljanima će se obratiti i predsjednici SAD Donald Tramp i Njemačke Frank Valter Štajnmajer, dok predsjednik Rusije Vladimir Putin nije pozvan.

“Očekujemo prisustvo 40 inostranih delegacija, oko 250 gostiju iz cijelog svijeta, među njima predsjednike, premijere, predsjednike parlamenata, ministre spoljnih poslova, ministre odbrane, a takođe i izaslanike evropskih kraljevskih porodica. Na Trgu Pilsudskog govore će održati predsjednici Poljske, Njemačke i SAD”, rekao je novinarima šef kancelarije poljskog predsjednika Kšištof Ščerski.
Andžej Duda i Donald Tramp
ANDŽEJ DUDA I DONALD TRAMP FOTO: AP
Poljska konzervativna stranka koja je na vlasti Pravo i Pravda odabrala je format obilježavanja izbijanja poslednjeg svjetskog rata u krugu današnjih saveznika iz NATO i Evropske unije, kako bi izbjegli predsjednika Rusije koji na ovu godišnjicu, za razliku od prethodne okrugle, nije pozvan.

Zbog ranijih sporova oko obilježavanja te godišnjice na poluostrvu Vesterplate sa vlastima Gdanjska gdje vlada poljska opozicija, i zbog Donalda Trampa, centralna svečanost je premještena prvi put iz Gdanjska u Varšavu.

FOTO: AP
Šef kancelarije poljskog predsjednika rekao je novinarima da će “Sjećanje i upozorenje” biti glavni motiv govora predsjednika Poljske, Njemačke i SAD u Varšavi, a naći će se i na prigodnom zvonu koje će biti poklonjeno gradu Vjelunj.

Prethodno će zajedno njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer i predsjednik Poljske Andžej Duda u svitanje 1. septembra odati poštu civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u gradu Vjelunj u centralnoj Poljskoj, koji su Hitlerovi avioni ratnog vazduhoplovstva prvo bombardovali u 4.40 ujutru, dok je gradić spavao, iznenada, dok još Njemačka nije objavila rat Poljskoj.

Tri četvrtine Vjelunja ostalo je u ruševinama, bombardovane su i bolnica i sinagoga, a u bombardovanju je, kako najčešće navode istoričari, jer preciznog spiska nema, poginulo oko 1.200 ljudi.

“Vjelunj je bombardovan među prvima, sasvim bespomoćni, nevini grad bez ikakvog vojnog ili strateškog značaja. Da pokažu da je rat totalni, bombardovana je bolnica, crkva, sinagoga, samo da se zaseje teror i započne totalni rat”, kazao je Ščerski.

Putin 2009. godine
PUTIN 2009. GODINEFOTO: PROFIMEDIA
Prije 10 godina, na 70. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata Vladimir Putin, tada premijer, bio je jedini od 20 pozvanih predsjednika vlada kome je pripala čast da se na poluostrvu Vesterplate obrati Evropljanima.

Putin je tada pozvao i ostale zemlje Evrope da osude svoje grijehe i zločine prošlosti i dogovore sa nacistima, isto onako kako je to učinila Rusija osudom pakta Ribentrop-Molotov o nenapadanju između Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog saveza.

FOTO: PROFIMEDIA
“Od 1934. godine do 1939. godine trajala su nastojanja da se umire nacisti koji su preuzeli vlast u Njemačkoj. To je rađeno preko paktova i sporazuma koji su s moralne tačke gledišta bili neprihvatljivi, a politički opasni i loši”, rekao je tada Putin.

On je podsjetio da je i Poljska 1934. godine sklopila pakt o nenapadanju sa Hitlerovom Njemačkom, a takođe i na Minhenski sporazum velikih sila sa Njemačkom iz 1938. godine čija je žrtva još pred rat bila Čehoslovačka.

Na 70. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata Putin je takođe podsjetio na strahovitu cijenu kojom je plaćena pobjeda u ratu, posebno u njegovoj zemlji, pošto su, kako je naglasio, čitavu polovinu od 50 miliona poginulih predstavljali građani Sovjetskog Saveza.

“Samo oslobađanje Gdanjska odnijelo je živote 53.000 vojnika Crvene armije. Za oslobađanje Poljske živote je položilo čak 600.000 crvenoarmejaca”, rekao je tada Putin.

 

Foto: AP

Kurir.rs/Beta

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com