PO PRESUDI KOTORSKOG OSNOVOG SUDA: Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak - Volim Podgoricu

PO PRESUDI KOTORSKOG OSNOVOG SUDA: Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 14. avgusta do 5. septembra 2018. godine.

Vidak će kaznu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, bez elektronskog nadzora.

U obrazloženju presude kaže se da je Sara Vidak proglašena krivom presudom Osnovnog suda u Kotoru od 05. 09. 2018. godine, zbog izvršenja krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Vidak je kotorski Osnovni sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Ministarstvo pravde Republike Srbije je dostavilo 6. decembra 2018. godine Višem sudu u Beogradu zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom se od pravosudnih organa Srbije traži izvršenje strane krivične presude, što je u skladu sa odredbama Ugovora Crne Gore i Srbije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu je održalo sjednicu kojoj je prisustvovala okrivljena Vidak.

Ona je izjavila da smatra da suđenje nije bilo pravično i fer a njen advokat Jakša Peković je smatrao da nijesu ispunjeni uslovi za priznanje strane sudske odluke. On je kazao da, ukoliko sud odluči drugačije, izvršenje bude u kućnim uslovima, za što postoje uslovi.

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu, kojim je predsjedavala predsjednica Vijeća – sudijaOlivera Đurić je, prilikom donošenja presude, uzelo u obzir da Sara Vidak nije ranije osuđivana, da se radi o mladoj osobi koja se korektno ponašala za vrijeme trajanja postupka.

Sara Vidak se nije žalila na presudu Osnovnog suda u Kotoru

Podsjetimo da je Sara Vidak nije se žalila na presudu kotorskog Osnovnog suda kojom je osuđena na četiri mjeseca zatvora zbog napada na sudiju Prekršajnog suda u ovom gradu Jelenu Stanišić.

Time je presuda postala pravosnažna, što znači da je Vidak obavezna da se javi na izdržavanje kazne koju joj je izrekla sudija Momirka Tešić 5. septembra 2018. godine.

U kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Saopštavajući presudu, sudija Tešić je tada navela da je Vidak kriva što je napala službeno lice u vršenju službene dužnosti, pri čemu je bila svjesna svog djela, čije je izvršenje htjela.

Vidakova se dan nakon izricanja presude vratila u Srbiju, a njen advokat najavljuje da će tražiti da njenu kaznu prizna naše pravosuđe.

Prihvatajući presudu kotorskog Osnovnog suda Sara Vidak je priznala da je kriva.

Na presudu se nije žalilo ni Osnovno tužilaštvo u Kotoru.

Medijska hajka na Crnu Goru u kojoj su učestvovali političari i brojni mediji

Podsjetićemo da se  nakon privođanja Sare Vidak i određivanja  pritvora podigla medijska hajka u Srbiji a dijelom i u Crnoj Gori. Oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kazao da je razgovarao sa ministarkom pravde Kuburović i da Srbija čini što može.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je u više navrata žestoko napao Crnu Goru. On je “Kuriru” kazao da je ogorčen nepravdom prema mladoj Srpkinji i poručio: Učinićemo sve da Saru dovedemo kući! Ovo je sramota i skandal crnogorskih vlasti prema našoj državljanki! Dačić nije bio usamljen u uvredama koje su pljuštale iz Srbije na račun naše zemlje. U hajku su se svojski uključili gotovo svi srbijanski mediji. Bez obzira što tada suđenje nije bilo završeno, oni su presudili, ali ne onoj koja je nasrnula na sudiju Prekršajnog suda u Kotoru, nego Crnoj Gori.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com