Home / PG INFO / Aktuelno / VAPAJ PODGORIČANINA ZA POMOĆ: Ćerkica mu umire a ne može da je povede kući jer NEMA NOVCA da kupi kolica

VAPAJ PODGORIČANINA ZA POMOĆ: Ćerkica mu umire a ne može da je povede kući jer NEMA NOVCA da kupi kolica

Velika nesreća zadesila je Podgoričanina Burima Begaja – njegova trogodišnja ćerka je teško bolesna i pitanje je da li će preživjeti, a porodica ne može da bude uz nju jer nemaju nemaju novca za invalidska kolica, pumpu za kiseonik i pumpicu za uklanjanje šlajma iz usta.

Bez toga, kako nam je ispričao očajni otac, ne dozvoljavaju mu da djevojčicu iz bolnice povedu kući.

Burim i njegova supruga Vesna su roditelji jedanaestoro djece, a nedavno su uselili u socijalni stan na Koniku.

Foto privatna arhiva

“Gdje god se pojavim, gledaju me kao građanina drugog reda jer sam Ciganin. Moje dijete umire tamo, a ja ne mogu ništa da učinim. Srce mi se cijepa na hiljadu komadića jer ona tamo po cijeli dan plače, a nema ko da je pomiluje i da je zagrli. Jedino što želim je da je odvedem kući i da budemo uz nju, da bude okružena ljubavlju, pa šta nam Bog da,” kaže nesretni otac.

Foto privatna arhiva

Burim i njegova supruga nemaju nikakvu pomoć države. Vjenčani su, i Vesna je ostvarila pravo na državljanstvo, ali mora otići u Srbiju da sredi papire, a oni za taj put nemaju novca. To je uslov da bi dobila socijalnu pomoć.

“Rođen sam i odrastao u Herceg Novom, majka me ostavila, jedinu ljubav sam imao od oca. Sada imam svoju porodicu i želim da im pružim ljubav koju nisam imao. Govore mi što sam pravio toliko djece kad sam siromašan. Ja kažem da su djeca najveće bogatstvo”,  kaže Burim. On gotovo plače kada priča kako on i njegova djeca na svakom koraku doživljavaju diskriminaciju.

Foto privatna arhiva

Djevojčica, koja je sada kritično, kaže Burim, rođena je zdrava.

“Poveli smo je u bolnicu u Podgorici u oktobru 2016. godine zbog neke infekcije. Ostala je da leži na gastro odjeljenju, a poslije dva dana su je prebacili na intenzivnu. Niko nam nije javio. Kada sam došao da je vidim, tražio sam je po cijeloj bolnici. Niko nije znao gdje je moje dijete. Napravio sam dramu tamo, dolazila je i policija. Kada u vidjeli moje dijete, zaćutali su. Rekli su samo da ne pravim džumbus. Tretiraju nas kao životinje. Boriću se za svoju djecu na svaki način. Ja nisam školovan, ali sam čovjek”, priča Burim.

Djevojčici je dijagnostikovana cerebralna paraliza i epilepsija. Bila je u Kliničkom centru, a potom je prebačena na specijalizovano odjeljenje u Bijelo Polje.

“Tamo je dobila infekciju, i sada je opet u Kliničkom centru. Nepokretna je, ne vidi, ne može da se kreće i normalno hrani. Rekli su mi čak da može umrijeti. Želim samo da je povedem kući, da budemo s njm, ali mi ne daju. Kažu da moram obezbijediti invalidska kolica i te pumpice. Samo to tražim. Ne tražim novac, ništa mi ne treba, želim da budem uz svoje dijete. Kada dođemo u bolnicu kod nje, uvijek je zateknemo uplakanu, uplašenu, usta puna šlajma. Čim je zagrlimo, ona se umiri”, priča Burim.

Foto privatna arhiva

Njegovo troje djece, trojke, trenutno su u hraniteljskoj porodici koja želi da ih usvoji. On kaže da se on i njegova supruga bore da ih vrate.

“Tražim posao. Obećali su mi u Čistoći i čekam da me zovu. Nadam se da će zvati. Samo želim da radim i da podižem svoju djecu. Da žive bolje nego ja”, kaže Burim.

On moli sve dobre ljude koji imaju mogućnost da mu pomognu da obezbijedi kolica i pumpice kako bi svoju trogodišnju djevojčicu doveo kući gdje će biti okružena ljubavlju.

Ukoliko ste u mogućnosti, možete uplatiti pomoć da Burim kupi kolica na žiro račun broj 540-3211943103, Burim Begaj, Erste banka. Ukoliko imate kolica, pumpice, ili bilo šta što želite da donirate porodici Begaj, možete ih kontaktirati na broj telefona 069 895 979.

loading...

2 0 komentara

  1. Nek ti je Bog u pomoc I tvom djetetu , ali ne volim ljude koji prave po 10 djece , a ne mogu ni jedno izdrzavati. Najlakse ih je napraviti.

  2. NIjesam nešto shvatio kako treba. Treba li njemu pomoć da se vrati na Kosovo. Ako treba tu sam. Ovakve sudbine su grehota do bola. A ako mu treba bilo kakva druga pomoć neka se obrati onima koji su ih ovdje nastanili i nama predali na izdržavanje. Nikakav dohodak im ne treba dati iz državnih sredstava. Njih treba izdržavati isključivo na lični račun državnog rukovodstva, njihovih prijatelja i rodbine koji su se obogatili u ovo “tranziciono doba”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com