Zašto su poskupili stanovi u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Zašto su poskupili stanovi u Crnoj Gori

Nedavno objavljeni preliminarni podaci MONSTAT-a pokazali su da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine veća 11,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je čak 17,8 odsto veća u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu za menadžment Herceg Novi Vaslije Kostić za CdM pojašnjava šta je sve uticalo na značajan rast cijene nekretnina u Crnoj Gori.

On naglašava da činjenica da u Crnoj Gori broj stambenih jedinica prevazilazi njihovu upotrebu kao jedinica za stanovanje govori u prilog objašnjenju da se kupovina nekretnina javlja kao oblik investiranja koji ima prednost u odnosi na druge mogućnosti .

“Ovdje mislim na slabo razvijeno tržište hartija od vrijednosti”, kazao je Kostić za CdM.

Prema njegovim riječima na rast cijena kvadrata utiče između ostalog i to što je naša država više negoatraktivna turistička destinacija.

Vasilije Kostić

“Kako Crna Gora postaje sve više turistički atraktivna tako i raste interesovanje za nekretninama u Crnoj Gori, dodatno i zbog toga što u relativnim odnosima ovdašnje cijene nijesu visoke za nerizedente”, objašnjava on.

Kostić napominje da osim ovoga, rast cijena nekretnina prati i rast ekonomske aktivnosti, odnosno ekonomsku dinamiku, pa je i to dodatni razlog.

“Sve navedeno utiče rast cijena nekretnina”, zaključio je Kostić u izjavi za CdM.

MONSTAT je objavio da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u drugom kvartalu ove godine iznosila 1204 eura, u primorskom regionu je iznosila 1368 eura, u središnjem regionu 677 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 880 eura.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com