Moračica skoro spojena - Volim Podgoricu

Moračica skoro spojena

Simbol auto-puta Bar-Boljare most Moračica uskoro će biti spojen. Ostala su četiri centralna segmenta u rasponu po dva metra kako bi most dobio konačnu konstrukciju.

Nakon toga uslijediće zanatski radovi i postavljanje vjetrobrana.

Kako je glavni inženjer Moračice Duško Rondović kazao za TVCG, most će biti završen prije roka završetka svih radova na auto-putu.

Radnici na mostu Moračica prkose vrućinama i vjetru koji im otežavaju posao. Uprkos takvim vremenskim kočnicama, Moračica će narednog mjeseca dobiti konačan izgled.

“Mi očekujemo da ćemo u toku septembra spojiti kompletan most, ostala su nam četiri centralna segmenta da spojimo na kolovoznoj konstrukciji”, objasnio je Rondović.

Da će u danima koji dolaze u pogledu uživati oni koje put tuda nanese i danas uvjeravaju graditelji.

Most će od udara vjetra štiti vjetrobrani visoki četiri metra.

“Vjetrobrani su od prozirnog materijala, da može da se gleda i to nijesu kompletne table ,radi se naizmjenično popune na tih četiri metra. Tako je projetantski riješen vejtrobtran, zbog razbijanja vjetra, ne možemo imati kompletnu tablu jer bi jaki udari vjetra vjerovatno naštetili vjetrobranima”, naglasio je Rondović.

Taj kraj karakteriše jak vjetar zimi i ljeti. Na visini od 190 m udari su još jači, ali to neće uticati na saobraćaj.

“Moračica je projektovana za brzine od 30 metara u sekundi, tako može i veće udare vjetra da izdrži, s nekim koeficijentima sigurnosti koje smo postavili, mogu i veći uticaji, kao orkanski vjetar”, poručio je Rondović.

Iako izgleda da je most skoro završen, one koji na njemu rade čeka još mnogo posla.

Finalni radovi biće završeni iduće godine, ali prije roka izgradnje auto-puta koji je najavljen za septembar 2020.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com